Gemeente Amersfoort

COLLEGE GAAT VOOR HET VERSTERKEN VAN DE GROEN-BLAUWE STRUCTUUR

datum: 15 januari 2002

Op 15 januari 2002 heeft het college ingestemd met de concept visie Groen-Blauwe structuur. Hiermee spreekt het college zich uit voor het versterken van de groene gebieden en waterlopen in de stad. Dit is nodig om Amersfoorters een aantrekkelijk woon- en leefklimaat te kunnen blijven garanderen.

In het voorjaar van 2001 is de gemeente begonnen met het opstellen van een toekomstvisie, waarin vastgelegd wordt wat het belang is van de 'groene gebieden' (natuur-, landbouw-, bos- en recreatiegebieden) en de 'blauwe gebieden' (beken, kanalen, vijvers) binnen Amersfoort. Hierom was gevraagd vanuit het Stadsperspectief. Deze visie geeft aan wat er nu en in de toekomst wel en niet aan ontwikkelingen gewenst is. Het is een integrale visie voor de hele gemeente waarin alle thema's zoals cultuurhistorie, landschap, landbouw, natuur en recreatie zijn uitgewerkt. Belangrijk uitgangspunt is het versterken van de groenstructuur langs de stadsrand. De visie is geïnspireerd op ideeën van natuurorganisaties, werk van de provincie en buurtgemeentes. De visie onderscheidt 5 deelgebieden. Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste punten per deelgebied.

Eemloop:
Dit gebied is beter bekend als Hoogland-West en Zeldert. Er komen veel recreanten (fietsers en wandelaars) uit Amersfoort-Noord. Hier komt een Landschapspark langs de Eem tussen landgoed Coelhorst en landgoed Schothorst. Om het gebied aantrekkelijker te maken voor recreatie zullen er wandel-, fiets- en ruiterpaden worden aangelegd. In het kader van plattelandsvernieuwing worden verschillende nevenactiviteiten mogelijk op boerenbedrijven die passen in dit landelijke gebied.

Vathorst
De gemeente gaat een recreatie- en natuurgebied aanleggen ten noorden van Vathorst en het watertje de Laak. Het gebied zal een buffer vormen tussen Amersfoort en de polder Arkemheen dat een belangrijk vogelgebied is. In de visie van de gemeente staat dit natuur- en recreatiegebied niet op zich, maar maakt het onderdeel uit van de groenstructuur aan de noordoostkant van de stad. Recreatieve en ecologische verbindingen naar de randmeren en het Hoevelakense Bos horen erbij.

Vallei
De aanleg van het natuurontwikkelingsgebied Wieken-Vinkenhoef langs de Barneveldse Beek is een belangrijk project voor de Groen-blauwe Structuur in de Vallei. Op dit moment is hiervoor een bestemmingsplan in procedure. In de toekomst wordt verdere vergroting van de waterberging langs de Barneveldse beek voorzien om de waterhuishouding in de Gelderse Vallei op orde te houden. Dit stemt overeen met de visie van het Waterschap. De waterberging valt goed te combineren met natuurontwikkeling langs de beken.

Heuvelrug (zuid)
Op de Heuvelrug wordt een duidelijkere zonering aangebracht tussen de natuurgebieden en de gebieden met hoofdzakelijk een recreatiefunctie. Net zoals nu, wordt de stadsrand gereserveerd voor de meer intensieve vormen van recreatie. Het gaat dan om de huidige en geplande voorzieningen zoals de dierentuin, het bosbad, en de kartbaan. Ook zal het beheer en de inrichting van het bos beter uitgerust worden op de grote toestroom van wandelaars en fietsers die vanuit de stadsrand de Heuvelrug op trekken. Dieper de Heuvelrug op gaat het in de eerste plaats om verdere natuurontwikkeling, met voorstellen voor faunapassages en ecoducten tussen de kerngebieden van natuur.

De stad
Er moeten meer mogelijkheden voor recreatie en natuurbeleving in de stad komen. De gemeente heeft een multifunctioneel gebruik van de beschikbare parken voor ogen met een duidelijk onderscheid tussen rustige (natuur, wandelen) en drukke gebieden (sport, speeltuin etc.). Het landgoed Schothorst is een bestaand voorbeeld van een dergelijke aanpak.

Hoe verder
Er moet veel gebeuren om al deze ideeën te realiseren en daar is veel geld voor nodig zo blijkt uit het concept uitvoeringsprogramma. Het gaat om een bedrag van rond de 100 miljoen Euro dat de komende 15-20 jaar geïnvesteerd moet worden in het groen en het blauw. Dit geld is bijvoorbeeld nodig voor grondaankopen, het opknappen en aanleggen van parken, en het aanleggen van ecoducten en fietsverbindingen. Financiering van de plannen wordt ook buiten de gemeente gezocht bij bijvoorbeeld de Provincie, het Rijk en de Europese Commissie.

De komende weken wordt de concept visie besproken in de raadscommissie (SWM) van 21 januari, maar ook met vertegenwoordigers van belangenverenigingen, natuurorganisaties en buurgemeenten. Deze waren ook al eerder betrokken in het proces. Ook zal de landbouwverkenning nog in de visie worden verwerkt. Deze verkenning moet op dit moment nog worden afgerond.