ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV boos over sluiting huis van bewaring Leeuwarden

Groningen, 15 januari 2002

ABVAKABO FNV BOOS OVER SLUITING HUIS VAN BEWARING BLOKHUISPOORT

LEEUWARDEN

ABVAKABO FNV vindt het besluit van het ministerie van Justitie om de penitentiare inrichting De Blokhuispoort in Leeuwarden op termijn te sluiten ten gunste van nieuwbouw in Groningen, een slechte zaak. Waar elders personeelstekorten zijn, zal in Leeuwarden personeel overgeplaatst worden of moet gezocht worden naar een andere werkkring. Het betekent ook een vermindering van cellencapaciteit van 76 plaatsen. Zeker gezien de huidige onrust over cellentekort en heenzendingen (bijvoorbeeld op Schiphol) is dat onbegrijpelijk.

Het totale aantal cellen komt in het nieuw te bouwen Huis van Bewaring op 192. Bij elkaar opgeteld hebben de huidige inrichtingen in Groningen en Leeuwarden op dit moment 76 cellen meer. In het noorden betekent dit een vermindering van werkgelegenheid bij het gevangeniswezen. ABVAKABO FNV zal zich er hard voor maken dat de sociale gevolgen voor het personeel goed worden geregeld.

ABVAKABO FNV regiobestuurder Erik Gerritsen:
'Het verleden heeft bewezen dat de capaciteitsramingen van het ministerie er vaak naast hebben gezeten. Het moet nog maar worden afgewacht in hoeverre de cijfers nu wel juist zijn. Bovendien kan men die capaciteit nu wel toerekenen aan inrichtingen in bijvoorbeeld het westen van het land, maar daar is nu juist het personeelstekort het grootst. In het noorden is dat niet het geval. We zijn bang dat dit besluit leidt tot het rondpompen van cellencapaciteit en personeel'.

Eerder had de Ondernemingsraad al negatief geadviseerd over de mogelijke sluiting. ABVAKABO FNV zal in het overleg met het ministerie van Justitie vragen het besluit nog eens kritisch te bekijken. Wat er verder gaat gebeuren valt op dit moment nog niet te voorspellen. ABVAKABO FNV gaat haar achterban bij de inrichting in Leeuwarden op korte termijn raadplegen.