Gemeente Leeuwarden

Gemeentebestuur Leeuwarden verontwaardigd over sluiting gevangenis Blokhuispoort

Het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden heeft met verbazing en verontwaardiging kennis genomen van het besluit van het Ministerie van Justitie om het huis van bewaring De Blokhuispoort in Leeuwarden te sluiten. De gevangenis zal naar verwachting omstreeks 2005 worden gesloten; het ministerie heeft plannen voor een nieuwbouw-complex in Groningen.

Het gemeentebestuur wil uitleg van de minister van Justitie over de ontstane situatie. Naar aanleiding van een op 29 oktober 2001 verzonden brief was nader overleg toegezegd over de toekomst van De Blokhuispoort. Tot dusverre heeft dit overleg niet plaats gevonden. Het college vindt het besluit van de minister zeer opmerkelijk, gelet op de actuele discussies rondom het wegzenden van gevangenen in verband met het cellentekort. Naar de mening van het college van Leeuwarden is De Blokhuispoort die recentelijk voor 90 miljoen gulden (40.840.219,45 Euro) is gerenoveerd en waar 100 personeelsleden werkzaam zijn een goed functionerend huis van bewaring met een capaciteit van 158 cellen.

Het gemeentebestuur zal verder aandacht vragen van de leden van de Tweede Kamer over de aangekondigde sluiting van De Blokhuispoort, hetgeen voor Leeuwarden op termijn een verlies van 100 arbeidsplaatsen zou betekenen.