Landis NV

PERSBERICHT LANDIS GROUP N.V.

UTRECHT, 15 JANUARI 2002

LANDIS VERKOOPT DISTRIBUTIE -ACTIVITEITEN

Landis Group N.V. ("Landis") heeft een intentie-verklaring getekend met Datatec Ltd ("Datatec") uit Zuid-Afrika, en aldaar aan de beurs van Johannesburg genoteerd, inzake de overname door Datatec van de distributie-activiteiten van Landis. Het is het voornemen van beide partijen dat binnen twee maanden definitieve overeenstemming is bereikt.

De verkoop van de distributie-activiteiten past binnen de strategie van Landis om zich volledig te specialiseren tot een belangrijke aanbieder van totaal-oplossingen binnen de data- en telecommarkt. De koopsom wordt voldaan in contanten en in aandelen mede ter dekking van schulden. De Landis distributie-activiteiten en daaraan verbonden activa zullen worden samengevoegd met Datatec's netwerkdistributie dochter Westcon Group Inc.

Distributie-activiteiten

Distributie, de oorspronkelijke activiteit waarmee Landis ca. 10 jaar geleden van start is gegaan, richt zich uitsluitend op de indirecte verkoop, via dealers en resellers, van hardware en software voor netwerk- en internet-oplossingen. Voor deze activiteit heeft Landis vestigingen in 10 landen in Europa (Nederland, Belgie, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje). De verkoop van deze activiteiten betreft alle verkoop- en distributie-ondersteunende vestigingen en het grootste deel van het logistieke bedrijf. De te verkopen distributie-activiteiten dragen meer dan EUR 450 miljoen ofwel ca 65% bij aan de totale omzet van Landis en ca 35% aan het bruto-omzetresultaat. In totaal zullen circa 600 medewerkers in dienst treden van Datatec's netwerk-distributie dochter Westcon Group Inc.

Strategie

De strategie van Landis, zoals deze eerder is bekend gemaakt in (half)-jaarberichten en andere publicaties, is gericht op het leveren van totaal-oplossingen binnen de data- en telecommarkt, waarbij service- en beheersactiviteiten een belangrijke rol spelen. Tevens is het de strategie van fabrikanten in dit segment om het distributie-kanaal in toenemende mate te zien als een specialistische dienstverlener op logistiek gebied. Schaalgrootte en focus zijn derhalve belangrijke succesfactoren voor een dergelijke activiteit.

Tegelijkertijd is een ontwikkeling te zien geweest dat de uitvoering van zowel (directe) service-activiteiten als (indirecte) handelsactiviteiten tot ongewenste conflicten bij onze klanten leidt. Landis heeft de strategische keuze gemaakt voor een focus op directe service-activiteiten. De verkoop van de distributie-activiteiten is daarmede een logische stap.

Landis had voor zichzelf als eis geformuleerd dat de distributie-activiteiten ondergebracht zouden moeten worden bij een onderneming uit de branche waarbinnen deze activiteiten een duidelijke toegevoegde waarde zouden hebben teneinde voor de betrokken werknemers zekerheid ten aanzien van hun baan te handhaven.

Datatec is in dit kader een uitstekende partner. Met haar toonaangevende dochter-onderneming Westcon Group Inc. en de divisies Comstore en Vodaone heeft zij met name in de US, UK, Azië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika een bewezen marktpositie met een omzet van $ 2 miljard in 2001. De overname van de Landis distributie-activiteiten geeft Datatec een aanzienlijke vertegenwoordiging in Europa, met na de fusie een omzet van meer dan $ 1 miljard in Europa.

Toekomstontwikkelingen

Deze verkoop geeft een belangrijke verbetering van de balanspositie van Landis.

De verkoop-opbrengst, bestaande uit een cash-deel ter aflossing van de aan de betreffende activiteiten gerelateerde schuld, en een deel in aandelen Westcon/Datatec, zal, na omzetting in zijn geheel in cash, worden aangewend ter verdere ontwikkeling van de overblijvende activiteiten. Dit zal onder andere gerealiseerd kunnen worden door middel van acquisitie van ondernemingen in deze segmenten.

De bestaande gesyndiceerde bank-faciliteit zal voor een groot deel worden afgelost. De omvang en vorm van de financiering na verkoop van de distributie-activiteiten zal passen bij de overblijvende activiteiten, welke minder werkkapitaal-intensief zullen zijn.

De omzetverwachting voor 2002 van de resterende activiteiten bedraagt circa EUR 350 miljoen waarbij in tien landen wordt geopereerd. Per 31 december 2001 bedroeg het aantal werknemers hiervan ongeveer 2200.

Mening Raad van Bestuur.

Paul Kuiken (CEO Landis):"De Raad van Bestuur van Landis meent door de desinvestering van de distributie-activiteiten een belangrijke stap gezet te hebben in het realiseren van de strategie: een belangrijke aanbieder worden van totaal-oplossingen binnen de data- en telecommarkt. Wij hebben de laatste twee jaren een transformatieproces doorgemaakt waarin Landis is omgevormd tot een onderneming die klaar is om de strategie uit te voeren. De Raad van Bestuur heeft er vertrouwen in dat deze strategie haar vruchten af zal werpen voor de onderneming en haar aandeelhouders"

Profiel Landis Group N.V.
Landis Group is een full service organisatie actief op de Europese markt voor Informatie en Communicatie Technologie (ICT). Landis biedt een assortiment van gespecialiseerde oplossingen, diensten en opleidingen op het gebied van netwerkinfrastructuren voor spraak-, data- en beeldtoepassingen, op internet gebaseerde applicatieplatformen en de noodzakelijke beveiliging hiervoor. Landis heeft circa 2.800 medewerkers in dienst en is sinds 1998 aan Euronext Amsterdam genoteerd.
Landis Group N.V. heeft vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk en Spanje. Landis werkt samen met toonaangevende leveranciers als Avaya, 3Com, Cisco Systems, Ericsson, Hewlett Packard, Lucent Technologies, Microsoft, Nokia, Nortel Networks, Novell, Oracle, Siemens, SUN Microsystems.