Rijksuniversiteit Groningen

17 jan 2002

Nummer 7 15 januari 2002

Groningen officiële vestigingsplaats van Internationale Chemie Olympiade

Groningen officiële vestigingsplaats van Internationale Chemie Olympiade
Naamsbekendheid
Overzicht
Zestig landen
Noot voor de pers

Op 17 januari 2002 krijgt de Groningse wethouder Robbert Jan Bron het officiële vaandel overhandigd van de Internationale Chemie Olympiade. Met deze handeling volgt de stad Groningen het Indiase Mumbai (Bombay) op als de officiële vestigingsplaats van de 34e Internationale Chemie Olympiade.

De Chemie Olympiade is een toernooi waarin de beste 240 chemie-scholieren ter wereld uitmaken wie van hen het allerbeste in staat is scheikunde-opgaven op te lossen. De wedstrijd zal plaatsvinden in Groningen van 5 tot 14 juli 2002. Bij de organisatie van de Olympiade zijn de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Nationale Chemie Olympiade betrokken. Zowel de Gemeente Groningen als de RUG leveren een substantiële bijdrage in de kosten.

Naamsbekendheid

De overdracht van het vaandel geschiedt door de Rector Magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen, Doeko Bosscher, in aanwezigheid van Wout Davids, voorzitter van de 34e Internationale Chemie Olympiade, Willem van der Veer, lid van de organisatiecommissie van de wedstrijd in 2002, en Jan Apotheker, voorzitter van de organisatiecommissie. "De overdracht van het vaandel bevestigt de betrokkenheid van de gemeente Groningen bij de chemie", aldus Apotheker. "Omgekeerd zal de organisatie van het toernooi de naamsbekendheid van de stad in de chemie flink doen toenemen. Groningen voegt zich in een illuster rijtje namen van grote steden. De laatste jaren is de Olympiade achtereenvolgens georganiseerd in Oslo, Beijing, Moskou, Montreal, Melbourne, Bangkok, Kopenhagen en Mumbai."

Overzicht

Behalve het vaandel, krijgt wethouder Bron ook het eerste exemplaar overhandigd van de voorbereidende opgaven voor de olympiade. Apotheker: "Deze opgaven geven niet alleen een beeld van de vragen die tijdens de olympiade gesteld worden. Ze bieden ook een goed overzicht van het huidige onderzoek in de chemie in Nederland, niet in de laatste plaats omdat de opgaven van de wedstrijd worden samengesteld door een commissie bestaande uit hoogleraren afkomstig van bijna elke universiteit in Nederland, de Academische Commissie. Elke havo en vwo in Nederland zal daarom ook een exemplaar van de voorbereidende opgaven ontvangen. Docenten krijgen hiermee een instrument in handen waarmee ze de koppeling tussen het onderzoek en het onderwijs kunnen verstevigen."

Zestig landen

Ten tijde van de Olympiade zullen in totaal zo'n 600 mensen betrokken zijn bij het evenement. Naar Groningen komen ongeveer 240 studenten en 200 à 250 begeleiders. Ze zijn afkomstig uit 60 verschillende landen. De organisatie van het evenement wordt gevormd door ongeveer 200 personen, waaronder 60 studenten van de RUG. De deelnemers zijn geselecteerd in voorrondes van de olympiade in hun eigen land.

Noot voor de pers


* De overdracht van het vaandel vindt plaats op 17 januari 2002 van 14.30 tot 15.00 uur in de hal van het gemeentehuis van de Gemeente Groningen.

*