Artis

Artis heeft een uitgebreid lezingenprogramma over gevarieerde onderwerpen. Deze lezingen worden gehouden in het Artis Planetarium. Daarnaast zijn er ook vele activiteiten.

De lezingen beginnen om 20.00 uur. De zaal is vanaf een half uur voor de aanvangstijd van de lezing geopend. Bij avondlezingen en avondvoorstellingen wordt voor niet-kaarthouders entree geheven: 7,50.

Dieren en de VOC - dinsdag 15 januari 2002, 20.00 uur - Planetarium

Dr. Maarten Th. Frankenhuis, directeur Artis

Voor veel buitenlandse gasten is Amsterdam synoniem voor Nederland, een verstedelijkt dorp vol verbazingwekkende cultuur en architectuur. De rijkdom, die al dat moois mogelijk maakte, is vooral te danken aan de Verenigde Oostindische Compagnie, in 1602 en dus 400 jaar geleden opgericht.

Maar de VOC zorgde ook voor een druk verkeer van zowel Europese als exotische dieren en planten. Enerzijds bracht de retourvloot uit het voormalig Nederlands Indië grote aantallen exotische dier- en plantensoorten naar Europa. Die gretig hun weg vonden naar botanische tuinen, vorstelijke en rondreizende menagerieën, naturaliënkabinetten en rijke kooplieden. Anderzijds werden op de heenreis naar de Oost dieren meegenomen, helaas met vaak negatieve gevolgen voor de natuur. Zo werden op diverse eilanden geiten en varkens afgezet die, evenals ontsnapten katten en ratten, grote schade aanrichtten aan de kwetsbare inheemse flora en fauna op die eilanden. Ook bejaging door hongerige zeelieden onderweg een zware tol geëist onder veel endemische eilandsoorten. Zoals de dodo, de uitgestorven reuzenduif van Mauritius.
Big History- dinsdag 5 februari 2002, 20.00 uur - Planetarium

Dr. Fred Spier, Universiteit van Amsterdam

De afgelopen decennia is het steeds duidelijker geworden dat de geschiedenis van het heelal, ons zonnestelsel, de aarde, het leven en de mensheid alleen in
onderlinge samenhang kunnen worden begrepen. De opkomst van Big History wereldwijd, van oerknal tot olifant.


Na de pauze wordt de sterrenhemel van de maand vertoond.