Vlaamse overheid

Minister Stevaert zei onlangs dat de Vlaming niet alleen een baksteen in de maag heeft maar ook een auto in het hoofd. Met andere woorden: het mobiliteitsprobleem zal niet enkel opgelost worden door aanpassingen aan de wegeninfrastructuur. Werken aan een mentaliteitswijziging is minstens even belangrijk. De administratie Wegen en Verkeer voert daarom, net als de vorige jaren, een aantal campagnes die oproepen tot een bewuster
mobiliteitsgedrag. Het thema voor 2002 is "VERKEERSVEILIGHEID". De minister heeft er een beleidsobjectief van gemaakt om het aantal verkeersslachtoffers drastisch terug te schroeven en daar wil ook het campagnebeleid van de administratie Wegen en Verkeer een steentje toe bijdragen.

De eerste campagne werd ontwikkeld in samenwerking met het RODE KRUIS en handelt over 'Eerste Hulp Bij Ongevallen'. Het betreft een affichecampagne die loopt van 15 januari tot 10 februari.

"KIJKEN HELPT NIET - EERSTE HULP: JE KAN HET MAAR BETER

KUNNEN".

Een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie toont aan dat verwacht wordt dat tegen het jaar 2020 verkeersongevallen de derde belangrijkste doodsoorzaak zullen zijn, daar waar deze in 1999 'slechts' op de negende plaats stonden.
Ook in België blijft het aantal verkeersdoden een belangrijk probleem. In 1998 bedroeg het aantal verkeersdoden 14,7 op 100.000 inwoners. Dit is ruim boven het EU-gemiddelde (11,3) en meer dan het dubbele van Nederland.

Uit cijfers van de European Transport Safety Council blijkt dat

22% van alle verkeersdoden sterven tijdens de overbrenging naar het hospitaal of dezelfde dag; 21% van alle verkeersdoden sterven binnen de 30 dagen na het ongeval;
57% van alle verkeersdoden sterven ter plaatse binnen de eerste minuten na het ongeval.

Om het aantal verkeersdoden en de gevolgen van verkeersongevallen te verminderen organiseren de nationale Rodekruisverenigingen van de Europese Unie een campagne in samenwerking met het Directoraat Generaal voor Energie en Transport van de Europese Commissie.

Hoe kan eerste hulp het aantal verkeersdoden en de gevolgen van een verkeersongeval reduceren?

De eerste minuten na een ongeval kunnen beslissend zijn voor leven of dood van een slachtoffer van een ongeval. Een ernstige bloeding moet bijvoorbeeld gestelpt worden, een geblokkeerde luchtweg moet worden vrijgemaakt. Als de ademhaling stopt, dient kunstmatige beademing te worden toegepast en bij hartstilstand hartmassage. Een bewusteloos slachtoffer dient in een aangepaste houding te worden gelegd.
Dit dient zo snel mogelijk na het ongeval te gebeuren. In de meeste gevallen zal het een toevallige getuige zijn, niet medisch geschoold, die deze handelingen zal moeten toepassen om de tijd te overbruggen tot de komst van de hulpdiensten.

Waar kunnen deze cursussen gevolgd worden?

Het Rode Kruis biedt de mogelijkheid de
eerstehulptechnieken te leren. Het beschikt over een gamma cursussen die gratis aangeboden worden via een uitgebreid netwerk van plaatselijke afdelingen.

Waaruit bestaat de actie, naast de affichecampagne?

Op 8 september 2001 werd de aandacht op de eerste hulp bij verkeersongevallen getrokken tijdens de Europese Eerstehulpdag. Dit wordt herhaald op 7 september 2002. In november 2001 werd het thema reeds besproken tijdens een Europees congres dat door Rode Kruis-Vlaanderen, in samenwerking met het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, werd georganiseerd.
Van midden juli tot midden augustus 2002 worden aan de kust demonstraties en oefeningen georganiseerd tijdens een 'kustactie'.
Op 31 augustus 2002 staat een Europese
eerstehulpwedstrijd in Gent in het kader van de verkeersveiligheid;
Gedurende het jaar wordt in de bijscholingen voor de lesgevers van het Rode Kruis speciale aandacht besteed aan de problematiek van de verkeersongevallen.

Informatie over de eerstehulpcursussen:

Provinciale Zetel Antwerpen
Belgiëlei 34
2018 Antwerpen
Tel. 03 286 93 00

Provinciale Zetel Oost-Vlaanderen
Bomastraat 10
9000 Gent
Tel. 09 225 81 97

Provinciale Zetel West-Vlaanderen
Dirk Martensstraat 11
8200 Sint-Andries Brugge
Tel. 050 45 90 00

Provinciale Zetel Limburg
Boomkensstraat 303
3500 Hasselt
Tel. 011 28 09 23

Provinciale Zetel Vlaams-Brabant
Waversebaan 164 B
3001 Heverlee
Tel. 016 39 80 70

Provinciale Zetel Brussel-Hoofdstad
Vleurgatsesteenweg 98
1050 Brussel
Tel. 02 645 47 18

Voor meer persinformatie:
Sofie Vanhout
communicatieverantwoordelijke
administratie Wegen en Verkeer
tel. 02 553 75 57
e-mail: sofie.vanhout@lin.vlaanderen.be

Leen Tullen
persverantwoordelijke
Rode Kruis Vlaanderen
tel. 02 645 45 01
e-mail: perszaken@redcross-fl.be


---