Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2002- 02
Collegevergadering van dinsdag 15 januari 2002

Verplichte inspectie corporatiewoningen vervalt
Kopers van corporatiewoningen hoeven hun woning voortaan niet meer verplicht te laten inspecteren door de woningcorporatie. Tot dusverre moest minstens driemaal per tien jaar een onderhoudsinspectie plaatsvinden. De gemeente kwam dat destijds overeen met de woningcorporaties om een goede staat van onderhoud te garanderen. Juridisch kan de koper echter niet worden verplicht tot deze inspectie of tot onderhoud. De meeste corporaties en kopers vinden de verplichte inspecties dan ook betuttelend en vinden dat het geld beter besteed kan worden aan het onderhoud zelf. Het College van B. en W. heeft ingestemd met afschaffing. De corporaties blijven de kopers wel vrijwillige onderhoudscontracten aanbieden.


---

Voortgang van het project Muziekkwartier
Het College van Burgemeester en Wethouders heeft aan het projectbureau Muziekkwartier een krediet toegekend van ¤ 535.000,- voor de te verrichten werkzaamheden in 2002. In het projectbureau Muziekkwartier werken een aantal culturele instellingen en de Gemeente samen aan een nieuw cultureel centrum in Enschede. In de afgelopen periode is zowel een programma van eisen opgesteld voor de fysieke bouw van het Muziekkwartier, als uitvoering gegeven aan de inhoudelijke en programmatische samenwerking van de betrokken partijen.
Het krediet wordt behandeld in de Raadscommissie Welzijn d.d. 17 januari 2002 en in de Raad van 28 januari 2002.


---

Ontwikkeling Kennispark naar een nieuwe fase
De Gemeente werkt samen met de Universiteit Twente en de Overijsselse Ontwikkelings Maatschappij (OOM) aan de ontwikkeling van een kwalitatief hoogwaardig Kennispark voor kennisintensieve bedrijven op en rond de campus van de UT.
De deelnemers hebben inmiddels hun wensen in kaart gebracht. De Gemeente heeft vervolgens de ruimtelijke vertaling van deze ambities onderzocht. Vooruitlopend op een masterplan is gewerkt aan een uitgifteprotocol waaraan bedrijven die zich te zijner tijd in het Kennispark willen vestigen, moeten voldoen.
Er moet nu voor het Kennispark een masterplan worden ontwikkeld, waarin de meest gewenste ontwikkeling wordt beschreven. Het plan zal richting geven aan de juridisch-planologische uitwerking en de samenwerkingsvorm. Naar verwachting zal het masterplan medio 2002 gereed zijn, afhankelijk van een eventuele MER-procedure.
Voor het maken van een masterplan en de analyse van de samenwerkingsvorm stelt de gemeente ¤ 220.000,- beschikbaar. Deze kosten vloeien naar de gemeente terug als de grondexploitatie voor het Kennispark wordt geopend. Het voorbereidingskrediet wordt behandeld in de Raad d.d. 28 januari 2002.


---

Subsidie voor Enschede Muziek Festival 2002
Het College van Burgemeester en Wethouders heeft voor het Enschede Muziek Festival 2002 een subsidie beschikbaar gesteld van maximaal ¤ 113.445,-. Het Enschede Muziek Festival wordt gehouden van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 7 september a.s. Onder het thema "Grenzeloze Muziek" bieden talrijke professionele instellingen en amateurverenigingen een gevarieerd en luisterrijk muziekprogramma aan. Deelnemers zijn onder meer de Twentse Schouwburg, de Nationale Reisopera, het Conservatorium, de Muziekschool Twente en Atak. Het festival wordt georganiseerd door het Orkest van het Oosten.
Sinds drie jaar kent Enschede elk jaar een operafestival, waarmee het culturele seizoen wordt geopend. Om een nog breder publiek te bereiken zal met ingang van dit jaar afwisselend opera en symfonische muziek centraal staan. De eerste symfonische editie vindt dit jaar plaats, waarbij de negende symfonie van Beethoven centraal zal staan. Van deze symfonie zullen vier bijzondere uitvoeringen worden gegeven. Tijdens de "Night of the Wings" kunnen (amateur)musici een eigen interpretatie van het thema "Alle Menschen werden Brüder" presenteren.


---

Migrantenorganisaties met extra subsidie op weg naar Ole 21 De gemeente stelt ¤ 56.720,- beschikbaar voor het verbeteren van de aansluiting van migrantenorganisaties op het gemeentelijke digitale overheidsloket Ole 21.
Het is gebleken dat het ontbreken van een goede toegang tot het digitale overheidsloket een blokkade is voor een optimale uitvoering van het migrantenbeleid.
De beschikbaar gestelde gelden zijn vrijgekomen, doordat een aantal verplichtingen uit het migrantenbeleid 2001 niet tot betaling zijn gekomen. De subsidie wordt behandeld in de Raadscommissie Welzijn d.d. 17 januari 2002 en in de Raad d.d. 28 januari 2002.


---

Op vrijdag kunt u hier de officiële besluitenlijst vinden