Nederlandse Vereniging van journalisten

Brief van de NVJ aan de directie van Metro

Amsterdam, 15 januari 2002

Geachte heer Hansson,

Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen bericht ik u als volgt.

In november 2001 is de NVJ, na een stevige formeel aangezegde stakingsdreiging, met u overeengekomen dat de redactionele bezetting van de redactie van metro Holland van 15 fte's gehandhaafd blijft, gedurende zes maanden.

Klaarblijkelijk is het bijzonder moeilijk afspraken met u te maken daar u zich wederom niet aan de afspraken houdt. U schendt het november akkoord door:

1. Het tegenwerken van een goede opvolging van twee vertrekkende fotoredacteuren door een goede kandidaat geen contract voor zes maanden te willen geven en niet verder te willen gaan dan drie maanden;

2. Het willens en wetens opdracht geven tot het installeren van software voor fotoselectie door bureauredacteuren terwijl de redactie tot mei de garantie met twee fotoredacteuren te werken.

Tevens wordt de benoeming van een nieuwe hoofdredacteur doelbewust geblokkeerd. Door de redactieraad is E.J. Riethof eind november, mede op verzoek van de heer T. Metcalfe, voorgedragen als kandidaat voor hoofdredacteur. Van de directie is sindsdien niets meer vernomen. U onderneemt geen enkele actie om de benoeming van een hoofdredacteur te regelen, terwijl de redactieraad daar meerdere malen om verzocht heeft.

De heer Riethof wordt op deze wijze al vele maanden zwaar belast, daar hij naast plaatsvervangend hoofdredacteur ook nog steeds eindredacteur is. In het najaar zijn hier duidelijke afspraken over gemaakt, maar zoals al eerder vermeld heeft u er waarschijnlijk moeite mee deze na te komen. Het feit dat de heer Riethof, ondanks zijn vele werkzaamheden en het feit dat hij niet serieus genomen wordt als kandidaat hoofdredacteur, het mogelijk maakt om van lezers en adverteerders veel waardering voor Metro Holland te krijgen, wordt voor het gemak vergeten.

U bent voornemens om de vorm en inhoud van Metro Holland op kort termijn sterk te wijzigen. Deze plannen zijn krachtens het redactiestatuut aan een aantal regels verbonden. Ook deze regels worden door u klakkeloos terzijde gelegd.

Een en ander heeft er in geresulteerd dat de heer Riethof zijn werkzaamheden niet meer naar behoren kan doen. Dit, samen met het niet nakomen van alle gemaakte afspraken, maken het voor de redactie vrijwel onmogelijk hun werk nog goed te kunnen doen.

De NVJ meent dat u gehouden bent de gemaakte afspraken alsnog na te komen en verwacht dan ook binnen 10 dagen na dagtekening een bevredigende oplossing. Mocht u zich alsnog niet gehouden voelen de afspraken na te komen, dan rest de NVJ niets anders een gerechtelijke procedure te starten.

Hoogachtend,

Mr L. Lemmens Drs. H.R. Verploeg
Secretaris dagblad Algemeen secretaris