Gemeente Enschede

Parkeren met de euro
In Enschede straks betalen met euro en chipknip! Enschede, 19 november 2001
Op 15 januari is de ombouw van alle parkeervoorzieningen in Enschede gereed. Vanaf die datum moet overal worden betaald met euro's of met de chipknip. De gulden is dan definitief verleden tijd.

De datum van invoering van de euro nadert. Niet alleen financieel georiënteerd Nederland is druk bezig met de voorbereidingen hiervan. Er worden ook voorbereidingen getroffen op andere terreinen, bijvoorbeeld ten aanzien van parkeren. Binnen de gemeente Enschede houdt de afdeling Verkeer zich bezig met de euro-invoering bij het parkeren. Er wordt al meer dan een jaar gewerkt aan de voorbereidingen om de overgang naar euro-parkeerapparatuur zo goed mogelijk te laten verlopen.

Ingrijpende operatie
Alle voorbereidingen lopen volgens schema. Er is al veel werk verzet, maar een aantal belangrijke dingen moet nog gebeuren. Zo worden binnenkort enkele verouderde automaten vervangen door nieuwe exemplaren. Voor de andere apparaten liggen de onderdelen voor de ombouw naar de euro al klaar. Dat het hier om een ingrijpende operatie gaat, blijkt wel uit het feit dat begin 2002 meer dan 200 apparaten moeten worden aangepast om betaling met euro's mogelijk te maken. Het gaat dan niet alleen om de bekende parkeermeters, maar bijvoorbeeld ook om de apparatuur in parkeergarages. Om de overlast voor de parkeerder tot een minimum te beperken, worden de meeste werkzaamheden geconcentreerd in de periode van 3 tot en met 14 januari 2002.

Gefaseerde ombouw
In deze periode zal het grootste deel van de ombouwwerkzaamheden op straat plaatsvinden. De ombouw zal zoveel mogelijk gefaseerd plaatsvinden: straat voor straat worden de guldenautomaten omgebouwd tot euro-automaten. De aangepaste automaten werken dan alleen nog op euro's. Voor de duidelijkheid wordt elke automaat, nadat deze is omgebouwd naar de euro, voorzien van een duidelijke sticker die de gebruiker erop wijst dat betaald moet worden met euro's of chipknip.

Nieuw: naast contante betaling ook betaling met chipknip Voor de parkeerder verandert er ten opzichte van de huidige situatie niet zo veel. Het enige verschil is dat parkeergeld volgend jaar met euro's in plaats van met guldens wordt betaald. Daarnaast biedt de gemeente Enschede de klant een stukje extra betaalgemak. Op veel plaatsen kan straks namelijk ook met de chipknip worden betaald. Men heeft dan altijd gepast geld bij de hand, en de betaalhandeling kost maar weinig tijd. De gemeente hoopt dat met een toenemend gebruik van de chipknip de kans op kraak van automaten afneemt. De chipknip kan worden opgeladen bij de oplaadpunten van banken en bij publieke telefoons.


---