Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 08/01/2002


---

Waar staat religie in de maatschappij en is dat terecht?

Woensdag 16 januari
organiseren de Faculteit der Godgeleerdheid en de Faculteit der Wijsbegeerte van de VU een studiedag over de plaats van religie in de cultuur en de samenleving. Die plaats is allang niet meer vanzelfsprekend en zeker ook niet onbetwist. Op de studiedag zullen wetenschappers, publiek en vertegenwoordigers van vier religieuze groepen met elkaar in debat gaan. De dag is een onderdeel van het programma Waarom is de mens op aarde? Religieus pluralisme en multiculturaliteit van de Faculteit der Godgeleerdheid.

Op de studiedag staan de volgende vragen centraal: wíllen de verschillende religieuze groeperingen wel een inbreng hebben in de samenleving? Hoe doen ze dat, hoe brengen personen of groepen hun religieuze overtuiging tot uiting in het publieke domein? En ten slotte: welke rol kunnen ze spelen, welke inbreng zouden ze kunnen hebben en welke ruimte laten ze onbenut?

In het verlengde van de genoemde hoofdvragen komen ook andere vragen aan de orde. Hoe leggen mensen met (verschillende) religieuze overtuigingen de verbinding tussen hun geloof en traditie en hun aanwezigheid in de maatschappij? Welke ideeën en opvattingen geven richting aan hun spreken en handelen; welke waarden of beelden over mens en maatschappij hanteren ze daarbij en hoe leggen zij de verbinding tussen die waarden en hun geloof? Baseren zij hun publieke optreden op die waarden en beelden als richtinggevende ideeën?

Allereerst verkent dr. Jan Verhoogt, hoofddocent Politieke Theorie aan de VU, het publieke domein. Het publieke debat is ruimer dan het politieke debat. In het politieke debat staat het nemen van besluiten centraal, en daarmee het proces van onderhandelen en van het sluiten van compromissen. In het publieke debat staat het gesprek voorop, het uitwisselen van argumenten, standpunten en overtuigingen, met als achterliggende vraag: wat voor een samenleving willen we eigenlijk?

Prof. dr. Henk Woldring, hoogleraar Politieke Filosofie aan de VU, behandelt de problematiek vanuit het politieke veld, en dan vanuit een christelijke achtergrond. Hoe worden in de praktijk de verbindingen gelegd tussen geloven, waarden en standpunten in het politiek handelen? Hoe gaan gelovige volksvertegenwoordigers en gezagsdragers om met de spanning tussen de van hun geloof afgeleide waarden (ligt fundamentalisme hier niet op de loer?) en de noodzaak tot compromissen in processen van besluitvorming in een democratisch systeem?

Prof. dr. Henk Vroom, hoogleraar Godsdienstwijsbegeerte aan de VU, stelt aan de orde dat religie zich in veelvoud voordoet. De consequentie daarvan is dat de verschillende religieuze groeperingen opnieuw hun plaats in de maatschappij moeten bepalen. Hoe willen zij present zijn in het publieke domein, en welke visies op mens en maatschappij brengen zij daarbij in?

"s Middags leggen vier personen, afkomstig uit verschillende religieuze tradities, uit hoe zij hun rol in het publieke domein zien. Hoe verbinden mensen uit de joodse, boeddhistische, christelijke en islamitische traditie geloven, waarden en maatschappelijk handelen; wat willen ze inbrengen in het publieke domein? Ten slotte zullen deze vier vertegenwoordigers met de drie wetenschappers en het publiek in debat gaan.