Gemeente Arnhem

Comité van Toezicht Stedelijke Gebieden Nederland bezoek Arnhem

Arnhem is één van de 9 steden die ruim 2,5 jaar geleden door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is aangewezen voor het nieuwe Europese subsidieprogramma Stedelijke Gebieden Nederland 2000-2006. Dit programma wordt gefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het ministerie van BZK is in de persoon van de minister van Grote Steden en Integratiebeleid, de heer R. van Boxtel, eindverantwoordelijk voor een goede uitvoering en beheer van het totale programma. Van Boxtel is in die rol voorzitter van het Comité van Toezicht dat is belast met het toezicht op de controle, beheer en uitvoering en voortgang van het programma Stedelijke Gebieden Nederland.
Het Comité komt ten minste 2 maal per jaar bijeen op locatie. Arnhem bijt in dit kader de spits af: op woensdag 16 januari as. vergadert het Comité - onder voorzitterschap van minister Van Boxtel -van 10.00 tot 13.30 uur in het Arnhemse stadhuis.

De EFRO-middelen zijn bedoeld om de stedelijke problematiek terug te dringen. Arnhem kan deze middelen slechts in een beperkt deel van de stad inzetten, in het gebied Arnhem Kern. Dit gebied is, evenals de gebieden in de andere steden, geselecteerd op basis van criteria als werkloosheid en armoede (voor meer info over het programma Arnhem Kern zie bijgevoegde brochure).

Deelnemers aan het Comité zijn de verantwoordelijke bestuurders van de 9 steden, evenals vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het ministerie van Economische Zaken, MKB Nederland en in voorkomende gevallen een vertegenwoordiger van de Europese Investeringsbank.

De agenda van de vergadering vermeldt onder meer: de voortgang van de verschillende deelprogrammas in de steden, het accorderen van een protocol voor het gezamenlijk in gebruik nemen van een programmabeheerssysteem en de presentatie van dat systeem. Dit systeem registreert alle projecten, houdt de inhoudelijke en financiële voortgang op project- en programmaniveau bij en wisselt automatische gegevens uit met Brussel. De bijeenkomst wordt door wethouder Jaap van Hensbergen afgesloten met een korte presentatie van de voortgang van het programma Arnhem Kern en een rondleiding door de Historische Kelders, één van de medegefinancierde projecten.