Gemeente Hilversum

Uitnodiging voor actie `Glas voor glas'

Graag nodigt de gemeente Hilversum u uit om aanwezig te zijn bij de actie ´Glas voor glas´ op woensdag 16 januari. In het kader van deze actie zal de wethouder milieu, Henny Borstlap, een achttiendelig glasservies uitreiken aan een toevallige voorbijganger die gebruikt glas komt brengen naar de glascontainer. De actie vindt plaats om 15.00 uur bij de glascontainer in het winkelcentrum aan de Stephensonlaan in Hilversum-noord. Namens de Gewestelijke Afvalstoffendienst (GAD) zal de heer E. Bodar aanwezig zijn en namens de Stichting Kringloop Glas de heer A. Mieremet.

Ruim drie kwart gebruikt glas komt terug

In de regio Gooi en Vechtstreek wordt jaarlijks zo´n 6.162 ton glas ingezameld. Voor de gemeente Hilversum gaat het om ruim 2.000 ton. Dat is omgeslagen per inwoner ruim 26 kilo per jaar. Van al het gebruikte verpakkingsglas komt in Nederland, volgens cijfers uit 2000, 78% terug bij de glasfabriek. Die zijn er blij mee, want de inzet van gebruikt glas bespaart grondstoffen en levert een aanzienlijke energiebesparing op.

De Nederlandse gemeenten en de Stichting Kringloop Glas streven naar een herverbruik van 90% in het jaar 2005. Een groot deel daarvan moet op kleur gescheiden worden ingezameld. Op dit moment staan er in Nederland ongeveer 25.000 glasbakken. Daarvan is iets meer dan de helft geschikt voor kleurscheiding. Het is één van de doelstellingen van de Stichting om de kleurscheiding in de toekomst verder op te voeren. Van bonte scherven kan namelijk geen wit glas worden gemaakt en juist daar is veel vraag naar.

Regiobrede peiling naar afvalscheiding

Eind 2000 is door de provincie Noord-Holland in samenwerking met de Gewestlelijke Afvalstoffendienst (GAD) een leidraad ontwikkeld voor het verbeteren van afvalscheiding: Gescheiden Inzamelen Huishoudelijk Afval (GIHA). Sorteerproeven die zijn gehouden aan de hand van deze leidraad laten zien dat het scheiden van afval nog veel beter kan. Daarom is besloten in februari een regiobrede, telefonische enquête te houden naar de behoefte van de inwoners rond afvalscheiding. In november is al begonnen met twee groepsgesprekken met inwoners uit alle delen van de regio. De gesprekken vormen de basis van de vragen voor de eigenlijke enquête. De resultaten, die medio april zijn te verwachten, moeten leiden tot maatregelen om het gescheiden inzamelen van de afvalcomponenten GFT, glas, papier, textiel en klein chemisch afval (KCA) verder te verbeteren en in te spelen op de wensen van de inwoners.

Wanneer u vooraf of ter plaatse vragen heeft over de inzameling van glas kunt u kontakt opnemen met mevrouw A.. Baar van de GAD (035-6991875). Over de actie `Glas voor glas' kunt u contact opnemen met de heer A.
Mieremet van Stichting Kringloop Glas (0183-405613).