Provincie Zuid-Holland

15-01-2002
Provincie Zuid-Holland zet samenwerking met jongeren voort in 2002

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland zetten de succesvolle ervaringen met jeugdparticipatie in 2002 voort. Jeugdparticipatie en -informatie zijn als prioriteit opgenomen in het collegeprogramma Duurzaam en Gedurfd en in de provinciale beleidsvisie jeugd 2002-2005.

Het is voor de toekomstige samenleving van belang dat jongeren zich betrokken voelen bij, standpunten innemen en mede verantwoordelijkheid dragen. Investeren in jeugdinformatie en -participatie is daarom van groot belang.
Mede vanuit deze visie werkt de provincie Zuid-Holland mee aan de voorrondes van het 'Nationaal Jeugddebat' en de VARA scholierendebatwedstrijd 'Op Weg naar het Lagerhuis' die beide op 15 januari 2002 in het provinciehuis plaatsvinden (zie persbericht van 11 januari 2002).

De provincie heeft in 2001 op meerdere fronten een stimulerende rol gehad in bevordering van jeugdparticipatie.
Dat uitte zich onder meer in ondersteuning van gemeenten en instellingen voor jeugdzorg en scholen. Ook gebeurde dit via de provinciale steunfunctie-organisaties, die jongeren betrekken bij lokale vraagstukken en hulpverlening.
Ook is een provinciaal platform opgericht van jongerenraden in de jeugdzorg waar de provincie advies kan vragen aan jongeren die met jeugdzorg te maken hebben en jongerenpanels specifiek voor cultuur en jeugdbeleid.
In het strategische visietraject Top 2020 naar de rol van de provincie in de toekomst is een apart project voor jongeren uitgezet. Ten slotte is een servicepunt jongereninformatie opgezet, inclusief een bijbehorende website (www.blixum.nl) en zijn voor het onderwijs lespakketten ontwikkeld over "de provincie".

Uitgangspunten voor de provinciale inzet op jeugdparticipatie in 2002 zijn:

- De vergroting van draagvlak voor jeugdparticipatie bij beleidsontwikkeling; naast jeugdbeleid, cultuur en educatie, zijn ook beleidsvelden als ruimtelijke ordening, mobiliteit en economie voor jongeren belangrijk en op deze beleidsterreinen zal jeugdparticipatie tot stand worden gebracht.

- Flexibiliteit en maatwerk; per concrete vraagstelling wordt een bepaalde groep jongeren benaderd en wordt gewerkt aan een traject in een voor hen aantrekkelijke vorm.

- Streven naar concreet resultaat; zowel voor jongeren als voor politici en betrokken instellingen worden resultaten tastbaar gemaakt.


- Structurele inbedding; Jeugdparticipatie is geen trend maar onderdeel van provinciaal beleid.

De ingeslagen weg met betrekking tot jeugdparticipatie wordt in 2002 voortgezet. Binnenkort worden in twee sectoren nieuwe provinciale jongerenpanels geĂŻntroduceerd. Met hulp van jongeren wordt een makkelijk leesbare versie van de provinciale beleidsvisie jeugd 2002-2005 gemaakt die o.a. verspreid zal worden in bibliotheken en scholen. Gemeenten, scholen en instellingen voor jeugdzorg kunnen blijven rekenen op ondersteuning van de provincie wanneer zij jongeren willen betrekken bij beleidsontwikkeling en -uitvoering.

Nadere informatie is verkrijgbaar bij Mieke Kirkels van de afd. communicatie tel. 070 441 65 24