Verbond van verzekeraars

Nieuwe uitgave Het Verzekerings-Archief

De inrichting van het toezicht op financiële conglomeraten, een opvangregeling voor verzekeraars: in het nieuwste nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Het Verzekerings-Archief wordt ingegaan op de meest actuele ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

In het vierde nummer, dat eind december 2001 verscheen, wordt onder meer aandacht besteed aan de hernieuwde bezinning op de vraag naar de inrichting van het toezicht op financiële conglomeraten. Het onderzoek dat hiernaar is verricht in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars en de Raad van Financiële Toezichthouders (RFT) wordt door prof. dr. A.J. Vermaat besproken. Volgens Vermaat is het rapport een interessant en belangwekkend rapport dat brede aandacht verdient. In zijn artikel gaat hij dieper in op de problematiek die in het rapport wordt besproken. Naast de inrichting van het toezicht besteedt prof. dr. A. Oosenbrug RA AAG, hoofdredacteur van Het Verzekerings-Archief, aandacht aan een opvangregeling voor verzekeraars die zich op de private markt niet meer staande kunnen houden door een concurrentieslag. Op levensverzekeringsterrein bestaat een wettelijk gefundeerde opvangregeling voor wankelende verzekeraars. Op schadeverzekeringsterrein zit men echter nog in het stadium dat een voorstel is gedaan om nader onderzoek te doen naar de mogelijkheid, wenselijkheid en uitvoerbaarheid van een vangnetconstructie. Oosenbrug gaat in zijn artikel in op de voor levensverzekeraars gecreëerde opvangregeling en op de voor schadeverzekeraars van belang zijnde bevindingen van de Studiegroep Opvangregeling Schadeverzekeringen. Verder in dit nummer aandacht voor de nieuwe Pensioenwet, een artikel over de consequenties van de Actuariële en Bedrijfseconomische Principes Schade (ABPS) en de vaste rubrieken.
Voor meer informatie en abonnementen kunt u contact opnemen met Kluwer, afd. Klantencontacten, postbus 23, 7400 GA Deventer, telefoon: 0570-673360.

Bondig, januari 2002