Ingezonden persbericht

WIJNINFO.NL NIEUWS

Oogstbericht januari door René van Heusden

Oogst 2001 in Duitsland: klein maar fijn

Duitsland heeft een uitstekende oogst 2001 gehad. In alle gebieden was sprake van gezonde en goed gerijpte druiven met mostgewichten die hoofdzakelijk op het niveau van Spätlese en Auslese liggen. Op merkelijk is de lage opbrengst van ongeveer 9 miljoen hectoliter, wat neerkomt op 12% beneden het langjarig gemiddelde en 10% onder de hoeveelheid van 2000. Vooral Mosel-Saar-Ruwer en de Pfalz zagen een behoorlijke terugval. Mede door de ervaringen van het afgelopen jaar met zijn vele regen en daaruit volgende risico van rotting, hadden kwaliteitsbewuste producenten er ook veel aan gedaan om de opbrengst van begin af aan in de hand te houden. Bij de over het algemeen toonaangevende wijngoederen die verenigd zijn in VDP (Verband deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) schommelden de rendementen tussen de 30 en 65 hectoliter per hectare.

Goldener Oktober
Het begin van de vegetatiecyclus werd gekenmerkt door een zachte winter en een nat voorjaar. De vele neerslag vertraagde weliswaar de groei, maar zorgde ook voor een goede grondwaterstand die later in het seizoen zijn nut bewees. Tussen half april en begin mei begonnen de stokken uit te lopen. De daarop volgende warmteperiode zorgde voor een snelle groei. Juni was ongewoon koel, wat leidde tot een verlate en trage bloei. De vruchtvorming was echter goed. Tijdens de zomer was er een voortdurende afwisseling van vochtige en droge periodes. Schimmelvorming kon daardoor en door een effectieve bestrijding tot een een minimum beperkt worden. In augustus voerden tal van producenten een groene pluk uit om de opbrengst binnen de perken te houden. Aan het eind van die maand zag het er al bij al schitterend uit. In september leek het sprookje ruw te worden verstoord door regen en nog eens regen. De uiteindelijk toch zo hoge kwaliteit van de oogst komt grotendeels op rekening van het fraaie weer tijdens de maand oktober. In het geval van 2001 mag dan ook rustig de term 'goldener Oktober' gebruikt worden. Degenen die het geduld wisten op te brengen om gedurende de natte maand september te wachten met plukken, zijn daarvoor rijkelijk beloond. Even leek het erop dat het met de herfst 2001 dezelfde kant op zou gaan als in 2000, dat wil zeggen met problematisch veel regen en een moeilijke pluk. Gelukkig bracht oktober de perfecte omstandigheden voor een rijping volgens het boekje: wekenlang bleef het droog bij ongewoon hoge temperaturen. Ter illustratie: Baden-Württemberg registreerde de warmste oktobermaand in meer dan 200 jaar met een gemiddelde dagtemperatuur van 14,1o C en 166 zonne-uren. Normaliter zijn dat er 121,5. Grote winnaars zijn laat rijpende rassen als riesling en spätburgunder geworden.

Impressies per Anbaugebiet

Mosel-Saar-Ruwer: Hier werd al voor het afsluiten van de pluk van een 'droomjaar' gesproken dat wellicht vergelijkbaar is met 1990. Kenmerkend voor de Rieslings is hier met name de rijpheid van de zuren. De mostgewichten lagen zonder uitzondering op het niveau van Spät- en Auslese bij een rendement dat in bepaalde tot 30% lager uitviel dan in 2000. Vooral in kort gesnoeide en uitgedunde percelen waren de opbrengsten extreem laag met soms maar 35 hl/ha.

Het driedubbele daarvan is aan de Moezel niets bijzonders... Ahr: Een kort maar krachtig commentaar van producent Marc Adeneuer: "Beter kan haast niet."

Mittelrhein: Uitstekend resultaat voor de riesling. Spät- en Auslesen konden zonder speciale selectie geplukt worden, terwijl ook diverse Beeren- en Trockenbeerenauslesen mogelijk waren. De spätburgunder (pinot noir) is eveneens bijzonder goed geslaagd.

Rheingau: Diverse wijngoederen kwamen hier uit op een aandeel van wel 80% predikaatswijnen binnen de totale oogst bij een opbrengst tussen 45 en 63 hl/ha. De overgrote meerderheid van de rieslingmost bereikte een suikergehalte van boven de 85o Oechsle, mede dankzij de gezonde toestand van de druiven. Bij de spätburgunder moest wel wat geselecteerd worden vanwege enkele door rotting aangetaste druiven. Trefwoorden voor de Rheingau: zeer fijne structuur, krachtige fruitaroma's, harmonieuze zuren.

Nahe: "Hoge mostgewichten, passende zuren, topkwaliteit,' zo vat Werner Schönleber uit Monzingen de oogst 2001 kernachtig samen. Opvallend detail: Dit jaar heeft men aan de Nahe relatief veel druiven laten hangen met het oog op ijswijn.

Rheinhessen: Alleen de omvang van de oogst viel in Rheinhessen niet mee, maar verder niets dan goeds. Bijvoorbeeld wat betreft de burgundervariëteiten (pinots). Hoewel die meestal op spätleseniveau geoogst werden, zullen ze vaak als Gutswein, d.w.z. onder de noemer van 'eenvoudige' Qualitätswein, op de markt komen.

Pfalz: Wie eerder in het jaar in de wijngaard zijn werk goed gedaan had - al na de bloei konsekwent uitdunnen, op het juiste moment ontbladeren van de druivenzone en een zeer late afsluitende sproeibeurt - trok in de herfst aan het langste eind. Het resultaat: kerngezonde druiven tot in november, zodat optimaal van de zon geprofiteerd kon worden. Zowel bij weissburgunder (pinot blanc), chardonnay, grauburgunder (pinot gris) als gewürztraminer, en ook bij de riesling waren mostgewichten tot 100o Oechsle geen uitzondering. Bij laat geplukte riesling lag de zuurgraad deels onder 8o/oo. Ook rood was succesvol. "De gouden oktobermaand met z'n T-shirttemperaturen zowel overdag als 's nachts heeft ons een nooit eerder geziene jaargang voor rood opgeleverd - zelfs de cabernet sauvignon werd rijp," zo meldt Christian Guradze van Weingut Dr. Bürklin-Wolf.

Franken: "Van Qualitätswein voor de literfles tot Beerenauslese, allemaal geoogst," zo zegt men bij Weingut Kreglinger in Segnitz. Silvaner lijkt grote wijnen te gaan opleveren. Riesling gaf ook in Franken hoge mostgewichten te zien met krachtige maar rijpe zuren. Idem bij de pinots. De rode wijnen hebben een goede kleur en veel karakter. De opbrengsten zijn met 50 tot 75 hl/ha, al naar gelang het druivenras, alleszins bevredigend.

Württemberg: In Württemberg lag de opbrengst 20% lager dan in 2000. Graf Adelmann kwam uit op 57 hl/ha tegenover 105 hl als gemiddelde voor het hele gebied. De rode wijnen zijn rijk aan body en extract. Typisch regionale rode wijndruiven als clevner en samtrot kwamen uit op mostgewichten van meer dan 90° Oechsle. De witte Spätlesen zijn zuiver, opvallend fruitig en hebben een bescheiden zuurgraad. Een perfecte jaargang?

Baden: Veel Spät- en Auslesen en daarnaast ook een verhoudingsgewijs groot aantal edelzoete wijnen.. De wijnen zijn over het algemeen fruitig, met goed extract en dito zuurgraad.Trefwoord: harmonie. Erhard Heitlinger meent dat de witte wijnen het in 2001 van de rode winnen. "Een goede jaargang, die voor de eerste 'Große Gewächse' (een speciale categorie wijnen van de hoogste kwaliteit) een mooie start betekent," aldus Regina Stigler in Ihringen.

Zuid-Afrika: steeds meer rode wijn

Zuid-Afrika is in snel tempo bezig om tegemoet te komen aan de wereldwijde vraag naar rode wijnen uit dat land. Tot voor kort lag de nadruk daar juist sterk op de productie van witte wijnen.

Naar verwachting zal het beschikbare volume rode wijn toenemen van ruim 115 miljoen liter in 2002 tot circa 200 miljoen liter in 2005. Die groei zal bijna volledig op rekening komen van vier druivenrassen: cabernet sauvignon (gemiddelde jaarlijkse groei: 21,1%), pinotage (+15,3%), shiraz (40,2%) en merlot (24,2%). Opvallend binnen dit rijtje is met name de te verwachten toename van de hoeveelheid Shiraz.

Druivenras Beschikbaar volume in 2002 in liters Prognose voor 2005in liters

Cabernet Sauvignon 25.136.616 44.674.146 Pinotage 25.198.715 38.673.093
Shiraz 14.423.941 39.754.766
Merlot 15.470.078 29.653.051
Cinsault 15.875.586 16.539.194
Overige 19.552.950 30.166.241



--
Dit is een bericht van de Wijninfo.nl mailservice
Kijk voor aan- en afmelden op http://www.wijninfo.nl/