Gemeente Amsterdam

Wethouder ontvangt laatste handtekeningen referendumverzoek

Wethouder Jaap van der Aa (Bestuurlijk Stelsel) ontvangt op woensdag 16 januari de resterende handtekeningen voor een definitief referendumverzoek uit handen van leden van het comité 'Ons GVB geen NV'.

Op 14 december 2001 heeft het comité 'Ons GVB geen NV' een inleidend referendumverzoek ingediend over het raadsbesluit tot externe verzelfstandiging van het GVB. Voor een inleidend verzoek waren in deze raadsperiode 6237 handtekeningen nodig. Het comité heeft 10.581 handtekeningen aan de wethouder Bestuurlijk Stelsel overhandigd. Het Amsterdams Bureau voor Onderzoek en Statistiek (O+S) heeft met behulp van Register Amsterdam onderzocht of het vereiste aantal geldige handtekeningen van tenminste 6237 is behaald. Via een steekproef van 500 handtekeningen zijn de lijsten gecontroleerd of personen voorkomen in het register, kiesgerechtigdheid van de ondertekenaars, woonplaats en of er niet meer dan één keer is getekend. Na controle blijken er voldoende handtekeningen te zijn voor het inleidend referendumverzoek.

Het comité had hierna nog zes weken de tijd om de resterende handtekeningen, in totaal moeten het er 24.947 zijn, in te leveren. De opgehaalde handtekeningen, ongeveer 40.000, worden woensdagmiddag aan wethouder Van der Aa overhandigd.

Beslissing op definitief referendumverzoek
De gemeenteraad beslist op 13 februari of er een geldig definitief referendumverzoek is ingediend (tenminste 24.947 handtekeningen). Vooraf worden de handtekeningen gecontroleerd door O+S.

Tijdstip referendum
Een referendum moet worden gehouden binnen vier maanden na de beslissing op het definitief verzoek, dus binnen vier maanden na 13 februari. De minimum voorbereidingstijd van de stemming voor Register Amsterdam bedraagt 93 dagen bij een op zichzelf staand referendum en 79 dagen als het referendum gekoppeld wordt aan een algemene verkiezing. Als een geldig definitief verzoek is ingediend, stelt de gemeenteraad op 13 februari ook de datum voor het referendum vast.

Technisch is het mogelijk dat de datum van het referendum samenvalt met de landelijk verkiezingen op 15 mei, maar dat is aan de gemeenteraad om te besluiten.

Resterende handtekeningen voor definitief referendumverzoek Datum: woensdag 16 januari 2002
Tijd: 12.45 uur
Plaats: Foyer rondom de marmeren trap (bij de raadzaal), stadhuis

Lisa Neves Gonçalves


© gemeente Amsterdam - 16-01-2002