GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 16 januari 2002 10:53

GroenLinks-wetsvoorstel voor stroometikettering op basis van milieukwaliteitscertificaten

(16 januari 2002)

Marijke Vos van GroenLinks heeft haar wetsvoorstel voor stroometikettering ingediend bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel regelt dat stroomleveranciers verplicht zijn hun klanten te informeren over de milieukwaliteit van de gekochte stroom. GroenLinks vindt dat stroomafnemers recht hebben op deze informatie zodat ze als de markt vrij is écht kunnen kiezen, niet alleen op basis van prijs maar ook op basis van milieu-effecten.

Vos presenteerde op 1 oktober 2001 al een voorontwerp van wet. Na consultatie van belanghebbenden en maatschappelijke organisaties, heeft zij het voorstel aangepast en afgelopen week bij de Kamer ingediend. Allereerst zal de Raad van State nu advies uitbrengen over het voorstel.

Om betrouwbaarheid van de informatie te garanderen, stelt GroenLinks in zijn wetsvoorstel voor om direct bij de bron waar de stroom wordt geproduceerd, een onafhankelijke partij te laten meten welke milieukwaliteit de stroom heeft. Op basis van deze meting krijgt de producent een bewijs voor de milieukwaliteit van zijn stroom in de vorm van 'milieukwaliteitscertificaten'.

Stroomleveranciers worden verplicht om hun klanten te informeren over de milieukwaliteit van de geleverde stroom en moeten deze aantonen met de certificaten die zij van de producenten kopen.

Naast de bestaande markt in stroom (de feitelijke elektronen), ontstaat een markt in milieukwaliteitscertificaten. Op deze milieukwaliteitsmarkt zal schone stroom meer waard zijn dan vuilere stroom, terwijl op de 'elektronenmarkt' de kwalificaties 'vuil' en 'schoon' niet tellen. Op deze manier krijgt milieukwaliteit een prijs. Het product op de elektronenmarkt blijft uniform, hetgeen voordelen biedt voor bv. de handel op de stroombeurs.

Een soortgelijk certificatensysteem bestaat nu al voor 'groene stroom' en leidt daar tot positieve resultaten.

Het GroenLinks-wetsvoorstel is gepubliceerd als Kamerstuk 28718 en is eenvoudig te vinden op www.overheid.nl/op.