Gemeente Amsterdam

Uitgangspunten SPvE Artis derde fase vastgesteld

Het college van B&W heeft op basis van de inspraakreacties en gesprekken met Artis besloten de uitgangspunten voor het concept-SPvE voor de derde fase uitbreiding Artis als volgt vast te stellen:
* Er wordt geen gebouw met commerciële functie gerealiseerd.
* In de ondergrondse parkeergarage voor 650 plaatsen zullen 80 (auto)plaatsen op doordeweekse dagen worden gebruikt door maximaal 20 bussen. Op het maaiveld zullen geen busparkeerplaatsen worden ingericht. De ingang van de garage wordt in het verlengde van de Plantage Doklaan aangelegd.

* Er zullen twee dierenverblijven worden gebouwd (van ca. 1800 m² en 800 m²) waarvan de plaats op het terrein nog nader wordt bepaald.

Gezien de ingrijpende wijzigingen ten opzichte van het voor inspraak voorgelegde concept-SPvE is besloten een nieuw concept-SPvE voor de derde fase uitbreiding Artis te ontwikkelen.

Procedure
De Dienst Binnenstad en vanaf half maart het stadsdeel Amsterdam-Centrum gaat een nieuw concept-SPvE opstellen op basis van het besluit van het college. Over het nieuwe concept-SPvE zal te zijner tijd een informatieavond worden georganiseerd. Vervolgens zal nog een officiële inspraakavond worden georganiseerd. Er is dan gelegenheid om eventuele bezwaren te laten horen. In het concept-SPvE zullen de inspraakreacties worden verwerkt en het plan zal aan het dagelijks bestuur van het stadsdeel worden voorgelegd. Na instemming van het dagelijks bestuur, wordt het plan in de betreffende commissie van het stadsdeel danwel in de stadsdeelraad besproken.

Geschiedenis
Artis is sinds 1994 druk bezig is met de noodzakelijke renovatie, modernisering en uitbreiding van haar dierentuin. In de eerste twee fases zijn buitenverblijven voor Afrikaanse hoefdieren, dierenperken, een verzorgingscentrum en een aanlegsteiger aangelegd. In de derde en laatste fase zal het bestaande parkeerterrein op de hoek van de Plantage Kerklaan/Entrepotdok worden vervangen door een ondergrondse parkeervoorziening voor maximaal 650 plaatsen en zal een aantal dierenverblijven, waaronder een roofdierenverblijf, worden gebouwd.

Esther Lans


© gemeente Amsterdam - 16-01-2002