Gemeente Amsterdam

Wachtlijsten dagbesteding verstandelijk gehandicapten bijna weggewerkt

De aandacht voor en de zorg aan verstandelijk gehandicapten in Amsterdam is de laatste jaren toegenomen. Dit staat te lezen in de Voortgang van de uitvoering regiovisie verstandelijk gehandicapten Amsterdam. Uit deze eerste rapportage blijkt dat zowel de wachtlijst lijst voor dagbesteding als voor het verkrijgen van een Persoonsgebonden Budget (PGB) geheel is weggewerkt. Daarnaast is het aantal gehandicapte sporters toegenomen van ca. 600 in 1990 tot bijna 8000 in 2000, onder wie 1700 verstandelijk gehandicapten. Het aantal verenigingen waar gehandicapte sporters terechtkunnen is in deze periode toegenomen van 4 tot ruim 190. Sinds 2001 kunnen mensen met een Wajonguitkering (de meest gebruikelijke uitkering voor verstandelijk gehandicapten) de Stadspas krijgen.

De komende tijd zal onderzocht worden in hoeverre het mogelijk is om met bijdragen vanuit de centrale stad en dan met name uit de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) de wachtlijsten voor woningen weg te werken en bouwinitiatieven te bevorderen. Daarnaast wordt aan de hand van een evaluatie van een experiment bij het bureau Doorstroming (van de gezamenlijke Amsterdamse woningcorporaties) bekeken of doorstoombemiddelaars voor deze groep kunnen worden ingezet. Verder zal er, in nauw overleg met de Stichting Prisma, onderzocht worden welke behoeften er leven onder verstandelijk gehandicapten op het gebied van sociaal-culturele voorzieningen. Bovendien blijkt dat tot nu slechts enkele stadsdelen beleid hebben ontwikkeld om de integratie van verstandelijk gehandicapten in de wijken te bevorderen.

In februari 1999 is er vanuit de Regiocommissie verstandelijk gehandicaptenzorg een regiovisie opgesteld met een groot aantal actiepunten, waarvan een gedeelte behoort tot de verantwoordelijkheden van de gemeente. De gemeenteraad heeft in maart 2000 ingestemd met het uitvoeren van deze actiepunten.

Behandeling in de raadscommissie is op 31 januari.

Herbert Raat


© gemeente Amsterdam - 16-01-2002