SURFnet neemt transatlantische lambda voor onderzoek optische netwerken in gebruik

Utrecht, 16 januari 2002 - SURFnet heeft een state-of-the-art optische multi-gigabit/s verbinding in gebruik genomen tussen Amsterdam en Chicago voor onderzoeksdoeleinden. Met deze 2,5 Gbit/s lambdaconnectie wordt de basis gelegd voor experimenten met nieuwe technieken voor een volledig optisch internet.

De optische verbinding is gerealiseerd door Teleglobe in het kader van het GigaPort-project. Het vormt de verbinding tussen NetherLight in Amsterdam en StarLight in Chicago, de twee locaties die het huidige centrum vormen voor onderzoek aan een volgende generatie, optisch internet. Een van de unieke kenmerken van de verbinding is dat deze volledig transparant is voor de gebruikte protocollen en zodoende experimenten met nieuwe technologie ongehinderd mogelijk maakt.

De verbinding is 's werelds eerste transatlantische lambda die voor internettechnologie-onderzoek wordt gebruikt. "Met de lambdaconnectie willen wij de techniek van volledig optische netwerken stimuleren en daarmee de mogelijkheden van een volgende generatie internet zo snel mogelijk aan gebruikers beschikbaar stellen,' zegt Kees Neggers, directeur van SURFnet. Yves Poppe, directeur en R&E Liasion van Teleglobe voegt hieraan toe: "Teleglobe is verheugd onze tradititie als partner van researchnetwerken in deze samenwerking voort te kunnen zetten en hiermee bij te dragen aan de versnelling van de ontwikkeling van de volgende generatie internet."

Optische technieken zoals lambda networking en optisch schakelen zullen in de nabije toekomst worden ingezet om bandbreedte knelpunten in het hart van het internet op te lossen. De lambda tussen NetherLight, gehuisvest bij SARA Reken- en Netwerkdiensten, en StarLight is tot stand gekomen met behulp van Cisco apparatuur en zal onder andere worden gebruikt om experimentele computerclusters, visualisatie (virtual reality) stations en Grid-omgevingen (distributed computing) in Europa en de VS aan elkaar te koppelen. Het Informatica Instituut van de Universiteit van Amsterdam coordineert deze wetenschappelijke breedbandapplicaties en voert met behulp van direct aan de lambda gekoppelde computerclusters, netwerkprotocolonderzoek uit op deze unieke verbinding. De opgedane kennis kan vervolgens worden toegepast in wetenschappelijke en commerciële applicaties die supersnel internet vereisen.

SURFnet
SURFnet exploiteert en innoveert het nationale onderzoeksnetwerk, waarop tweehonderd instellingen uit het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland aangesloten zijn. Om voorop te kunnen blijven lopen, werkt SURFnet voortdurend aan het verbeteren van de infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, waardoor gebruikers sneller en beter toegang krijgen tot nieuwe internetdiensten. Voor meer informatie: www.surfnet.nl.

GigaPort
GigaPort is een project van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en onderzoeksinstituten. Doelstelling van GigaPort is Nederland een voorsprong te geven in de ontwikkeling en het gebruik van geavanceerde en innovatieve internettechnologie. GigaPort kent twee deelprojecten: GigaPort-Netwerk en GigaPort-Applicaties. Het eerste wordt uitgevoerd door SURFnet, het tweede door het Telematica Instituut. Voor meer informatie over GigaPort: www.gigaport.nl.

Teleglobe
Als leidend leverancier van wereldwijde communicatie- en internetdiensten stelt Teleglobe haar klanten in staat om de mogelijkheden van het internet maximaal te benutten door het leveren van hosting diensten, content distributie en wereldwijde connectiviteit. Met een topcapaciteit van meer dan 10 miljoen Gbit/s-kilometer, 149 PoPs en ongeveer 100.000 vierkante meter hosting voorzieningen (eind 2001) is Teleglobe een van de grootste internationale internetbackbone dienstverleners voor een brede kring van enterprise, ICP, ISP en carrier ondernemingen. Teleglobe is bezig haar netwerk uit te breiden met het GlobeSystem-initiatief. Dit is een IP-netwerk en hosting realisatie, met een budget van vele miljarden dollars, dat de huidige capaciteit met een factor 200 uitbreidt en dat een robuust platform biedt voor een portfolio van internet- en datadiensten. Teleglobe is eigendom van Bell Canada Enterprises (BCE) Inc. in Montreal. Voor meer informatie www.teleglobe.com.

StarLight
StarLight(sm), de optische variant van het STAR TAP(sm) initiatief, is een geavanceerde optische infrastructuur en testomgeving voor netwerkdiensten die zijn geoptimaliseerd voor high-performance toepassingen. StarLight, operationeel sinds de zomer van 2001, is een 1 gigabit ethernet and 10 gigabit ethernet switch/router faciliteit die participerende netwerken hoge kwaliteit toegang biedt en uiteindelijk een werkelijk optisch schakelpunt voor golflengtes zal worden. StarLight wordt ontwikkeld door de Chicago's Electronic Visualization Laboratory aan de University of Illinois, het International Center for Advanced Internet Research (iCAIR) aan de Northwestern University, en de Mathematics and Computer Science Division aan de Argonne National Laboratory, in samenwerking met het Canadese CANARIE en het Nederlandse SURFnet. StarLight en STAR TAP worden gefinancierd door de Amerikaanse National Science Foundation. Voor meer informatie: www.startap.net/starlight.

NetherLight
NetherLight is een experimenteel optisch internetknooppunt in Amsterdam dat in het kader van GigaPort wordt gerealiseerd. Researchnetwerken en instituten in binnen- en buitenland kunnen hier hun lambda's aan koppelen om modellen en technieken voor nieuwe generaties optische internet exchanges te onderzoeken.

SARA Reken- en Netwerkdiensten
SARA Reken- en Netwerkdiensten is een nationaal expertisecentrum op het gebied van High-Performance Computing en High-Performance Networking. In 1985 heeft SARA de status van Nationaal High Performance Computing Center verworven. Vanaf dat moment is SARA verantwoordelijk voor de huisvesting en het beheer van de landelijke supercomputer. Daarnaast beschikt SARA over een aantal supercomputers die - al dan niet gezamenlijk - met de Nederlandse universiteiten zijn aangekocht. Op het gebied van High-Performance Networking is SARA verantwoordelijk voor het technisch/operationeel beheer van het GigaPort-netwerk. SARA verzorgt de huisvesting van de lambda en zal meewerken aan het opzetten, de ingebruikname en verdere experimenten met de lambda. Tevens is SARA een belangrijk knooppunt van nationale en internationale netwerken. Voor meer informatie over SARA: www.sara.nl.

Het Informatica Instituut van de Universiteit van Amsterdam De Advanced Internet Research groep van het Instituut Informatica van de Universiteit Amsterdam doet onderzoek naar nieuwe architecturen en protocollen voor het internet en participeert hiervoor actief in wereldwijde standaardisatie organisaties zoals de Internet Engineering Task Force en het Global Grid Forum. De groep voert experimenten uit met extreem snelle netwerkinfrastructuren. Het instituut doet baanbrekend onderzoek op het gebied van security, authorisatie, authenticatie en accounting voor Grid-omgevingen. Het instituut ontwikkelt een virtueel laboratorium gebaseerd op Grid-technologie voor e-science applicaties. Voor meer informatie: www.science.uva.nl/research/air.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht