Gemeente Zoetermeer

Gemeente en Vidomes tekenen samenwerkingsovereenkomst

Op maandag 14 januari jl. hebben burgemeester L. van Leeuwen en de directeur van woningcorporatie Vidomes, de heer A.J. Riedijk, de samenwerkingsovereenkomst getekend voor een gezamenlijk project namelijk Gezond Milieuhuis Zoetermeer. Hiermee is het project officieel van start gegaan.

Gezond Milieuhuis Zoetermeer
De gemeente en woningcorporatie Vidomes gaan in de wijk Oosterheem samen een voorbeeldhuis realiseren. Dit project is erop gericht om mensen die een nieuwe woning gaan kopen of huren te informeren over hoe ze hun woning aan de ene kant zo milieuvriendelijk mogelijk kunnen inrichten en aan de andere kant rekening kunnen houden met allergische aandoeningen. Dat laatste heet allergeenarm bouwen en wonen. Vidomes start met de bouw van de woning in mei 2002. Naar verwachting zal het zijn deuren openen voor mei 2003.
De woning zal gedurende drie jaar door geïnteresseerden te bezoeken zijn. Ook bouwers en mensen uit regiogemeenten zullen welkom zijn zich in de woning te komen informeren.

Voorbeeldhuis
De voorbeeldwoning is een eengezinswoning in een blok van sociale huurwoningen. Het huis krijgt een strakke moderne architectuur en wordt voorzien van vloerverwarming, waarbij gebruik wordt gemaakt van grondwater in de vorm van een collectief bronsysteem met per woning een warmtepomp. Er worden bij de bouw milieuvriendelijke materialen gebruikt en zoveel mogelijk maatregelen genomen om stof en vocht in huis te voorkomen. Verder krijgt het huis extra isolatie en een centraal stofzuigsysteem.
De afwerking en inrichting van de woning wordt sfeervol en modern etHet met de meest milieuvriendelijke en allergeenarme, in de winkel verkrijgbare materialen, producten en apparaten. Daarnaast wordt de woning voorzien van informatiemateriaal op dit gebied In het Gezond Milieuhuis Zoetermeer zullen rondleidingen, informatieavonden, cursussen en dergelijke worden georganiseerd voor mensen die naar een nieuwe woning gaan verhuizen.

De ondertekening werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de themagroep Duurzaam Bouwen en Wonen van de Lokale Agenda 21, de initiatiefnemer van het project.
Verder waren aanwezig de wethouders Smid (volkshuisvesting en aanpasbaar bouwen) en Heidema (milieu), medewerkers van de woningcorporatie en cara-verpleegkundigen van De ZorgRing en de GGD. Zij adviseren over de allergeenarme aspecten bij het inrichtingsplan voor de woning.

Bij de bijeenkomst is ook het kleurige beeldmerk voor het project geïntroduceerd. Het symboliseert de kringlopen van stoffen, water en energie. Dit beeldmerk zal op de informatieborden in de woning en op alle voorlichtingsmaterialen worden gebruikt.

Gemeente Zoetermeer © 16 januari 2002