Gemeente Leeuwarden

Twee miljoen Kompas-euros voor water- en cultuurproject in Leeuwarden

De Bestuurscommissie Stedelijke Ontwikkeling van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) heeft 1.996.224,- ( 4.399.098,-) aan Kompas-subsidie toegekend aan het project Stad van Water & Cultuur van de Friese hoofdstad Leeuwarden. Deze beslissing is woensdag 16 januari 2002 genomen. Het project zal de toeristische aantrekkingskracht van Leeuwarden voor (vaar)toeristen en (vaar)recreanten aanmerkelijk vergroten en past daarmee ook uitstekend binnen het Fries Merenproject.

Tal van werken op het terrein van infrastructuur en waterrecreatiegebonden voorzieningen (steigers, jachthaven, uitdiepen waterwegen, aanlegplaatsen, etc.) worden uitgevoerd in de binnenstad, langs de singels en langs het stroompje de Potmarge. De schakelfunctie van Leeuwarden tussen het Fries Merengebied en het Lauwersmeergebied zal versterkt worden.

Waterschappen, gemeente en ministeries

Foto_centrum_Oldehove met brug open In het Water & Cultuurproject in Leeuwarden werkten de waterschappen Fryslân en Marne Middelsee nauw samen met de gemeente Leeuwarden en een aantal ministeries. Het project schept 25 permanente banen en is daarnaast goed voor 140 manjaren tijdelijk werk. Aan directe investeringen worden ruim 900.000 uitgelokt, terwijl naar verwachting drie tot acht nieuwe ondernemingen zullen worden gestart. Het project zal eind 2004 gereed zijn.

Herkomst van de subsidie

Van het totale Kompasbedrag is 199.000,- afkomstig van het ministerie van Economische Zaken, terwijl een kleine 1.8 miljoen Euro wordt gefinancierd uit het subsidiebudget van de Europese Commissie (Doelstelling 2). De uitvoering van het project, dat onderdeel vormt van het Waterplan De Blauwe Diamant, kost een slordige 16 miljoen Euro. Daarvan fourneert de gemeente Leeuwarden met 5.2 miljoen het leeuwendeel. Het ministerie van VROM betaalt uit verschillende fondsen ruim 4.7 miljoen. De provincie Fryslân ondersteunt met 1.225.000,-.

Zie ook het artikel: Stimulering watertoerisme:forse uitbreiding van recreatievoorzieningen in binnenstad.