Nationaal Dubo Centrum

woensdag 16 januari 2002

Uitvoeringsprogramma Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening opgesteld

Minister Pronk (VROM) heeft onlangs het Uitvoeringsprogramma Vijfde Nota Ruimtelijk Ordening aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit uitvoeringsprogramma bevat de voorgenomen programma's, projecten en acties waarmee de uitvoering van het ruimtelijk beleid uit de Vijfde Nota in gang wordt gezet. Daarbij wordt aangegeven welke verantwoordelijkheden de rijksoverheid wil nemen, en wat er verwacht wordt van andere partijen. Eind 2003 of begin 2004 zal een eerste actualisering uitgebracht worden. Door deze actualisering wordt de uitvoering van het beleid flexibeler, aldus de bewindsman.

De rijksoverheid zet in op een beperkt aantal programma's, waarvan er enkele een internationaal karakter hebben. De nationale ruimtelijke programma's zijn:


1. Nationale stedelijke netwerken;

2. Nationale Landschappen;

3. Zwakke schakels kustzone;

4. Rivierengebied;

5. IJsselmeergebied;

6. Cultuurhistorie: Nieuwe Hollandse Waterlinie.
De internationale ruimtelijke programma's zijn:


1. Grensoverschrijdende open ruimte;

2. Transnationale stroomgebieden: de Rijn;

3. Noordzee.

Met een aantal stimuleringsprogramma's worden initiatieven van lagere overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en burgers gestimuleerd. Het gaat hierbij om:


1. Ontwikkelingsplanologie;

2. Regionale stedelijke netwerken;

3. Provinciale landschappen;

4. Reconstructie zandgebieden;

5. Grensoverschrijdende samenwerking.

De behandeling van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening in de Tweede Kamer is voorzien op 25 maart aanstaande. Ook het Uitvoeringsprogramma zal naar verwachting hierbij aan de orde zijn. Ter voorbereiding van de behandeling brengt de vaste Commissie voor VROM uit de Tweede Kamer enkele werkbezoeken en wordt er op 27 februari aanstaande een rondetafelgesprek gevoerd met een groot aantal betrokken organisaties.

Meer informatie en de integrale tekst van het Uitvoeringsprogramma vindt u hier.