Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek

VVCR EN TNO

Rijbewijs sneller en veiliger te behalen in rijsimulator

Rijssen, 16 januari 2002
Pb.nr.: 02.01.2

PERSBERICHT

Rijbewijs sneller en veiliger te behalen in rijsimulator

Verkeers Veiligheids Centrum Rozendom (VVCR), TNO Soesterberg, ST-Software en ANWB presenteren op 16, 17 en 18 januari 2002 in Den Haag een nieuwe rijsimulator die de huidige opleiding voor het B-rijbewijs zal versterken. Deze rijsimulator biedt veel voordelen voor zowel de cursist, de rijscholen en het milieu. Op basis van onderzoek van TNO wordt geschat dat 1 uur rijles in de simulator gelijk staat aan 3 uur rijles op de openbare weg en dat 20 tot 40 % van deze reguliere lessen te vervangen is door de rijsimulator. De lessen in de rijsimulator zijn doelmatiger en efficiënter doordat leerzame verkeerssituaties systematisch worden aangeboden in een welgekozen volgorde en een oplopende moeilijkheidsgraad.

Het unieke van deze simulator is dat het overige verkeer ook daadwerkelijk reageert op het rijgedrag van de cursist en dat fouten en verkeersovertredingen objectief worden geregistreerd. Naast de basis-rijopleiding kan de simulator ook gebruikt worden voor toetsing van huidige rijbewijsbezitters op het gebied van rijvaardigheid en verkeerskennis. ANWB-rijopleidingen heeft al 3 simulatoren in gebruik en toetst de leerwaarde van de simulator verder in de praktijk.TNO begeleidt deze proef.

De rijsimulator is modulair, mobiel en kosteneffectief. De software van de rijsimulator is ook te ontwikkelen voor onder andere Het Nieuwe Rijden en voortgezette rijopleidingen voor alle categorieën voertuigen (onder andere vrachtauto's, brandweer-, politie- en ambulancevoertuigen). Zo kan men bijvoorbeeld rijden in een simulator met monitoren, plasmaschermen of projectoren tot een gezichtsveld van 360 graden. De simulator wordt geleverd met een realistisch voertuigmodel en een bewegingsplatform.

Voordelen van de rijsimulator:


- de rijlessen in de simulator zijn efficiënter omdat de leerling sneller leert dan in een praktijktraining;
- de simulator levert jaarlijks een forse energie/ brandstofbesparing op en verzekeringspremies kunnen omlaag;
- Automatische en objectieve prestatiebeoordeling en feedback,
zorgt voor kwaliteitsverhoging en betere ondersteuning van de
instructeur;

- theorie- en praktijkonderwijs kan beter op elkaar aansluiten,
omdat de omgang met geleerde theorieregels direct in praktische
situaties kan worden toegepast;

- het wordt mogelijk om vóór het 18e jaar met rijlessen te beginnen
en er kan 24 uur per dag onder alle mogelijke verkeerssituaties
en omstandigheden worden getraind;

- revalidanten en gehandicapten kunnen flexibel en veilig oefenen
en ouderen en mensen met fysieke of psychologische functie-
stoornissen kunnen objectief worden getest;
- de simulator levert een bijdrage aan structurele veiligheid,
meer uniformiteit in de rijopleidingen, betere training van defensief rijden en vermindering van congestie; betere training
en examinering van het rijgedrag bij duisternis en slecht weer
(mist).

VVCR
Het Verkeers Veiligheids Centrum Rozendom, kortweg VVCR, is al 30 jaar actief op het gebied van rijopleidingen. Zij is in Nederland marktleider op het gebied van het ontwikkelen en verzorgen van rijvaardigheidstrainingen. Het hoofdkantoor is gesitueerd in Rijssen. Daarnaast heeft VVCR een compleet trainingscentrum in Moerdijk en maakt zij gebruik van locaties in Lelystad en Landgraaf. Jaarlijks traint VVCR ruim 25.000 cursisten, variërend van beroepschauffeurs tot nieuwelingen op de weg, in het herkennen, vermijden en beheersen van gevaren. Niet alleen de verkeersveiligheid wordt hierdoor bevorderd, maar er kan ook worden bespaard op schade-, brandstof- en onderhoudskosten. VVCR Virtual Reality, dochter van de VVCR organisatie, houdt zich bezig met de lease, verkoop, verhuur en ontwikkeling van simulatoren en Virtual Reality systemen.

TNO
TNO is een leidend, onafhankelijk kennisbedrijf dat vanuit zijn expertise en onderzoek een belangrijke bijdrage levert aan de concurrentiekracht van bedrijven en organisaties, aan de economie en aan de kwaliteit van de samenleving als geheel. Door zijn veelzijdigheid en capaciteit tot integratie van deze kennis neemt TNO een unieke positie in. Bij TNO werken zo'n 5.000 professionals.


---

----
Noot voor de redactie /