Gemeente Amersfoort

INHAALSLAG VOOR ONDERHOUD WEGEN EN GROEN

datum: 15 januari 2002

Het college van B&W heeft ingestemd met de uitvoeringsprogramma's voor wegen en groen in de periode 2002-2006. Het programma voor 2002 is vast; de uitvoeringsprogramma's worden jaarlijks geactualiseerd.

Bij de begrotingsraad (november jl.) zijn extra budgetten beschikbaar gesteld voor het onderhoud van de openbare ruimte. De uitvoeringsprogramma's vormen de onderbouwing voor de toewijzing van het geld en beschrijven de activiteiten die moeten zorgen voor een substantiële verbetering van het onderhoud van de stad. Bij het opstellen van de programma's hebben randvoorwaarden als veiligheid, kapitaalbehoud, prioriteitswijken, infrastructuur en netheid een grote rol gespeeld. Daarnaast is rekening gehouden met de uitkomsten van een grootschalige onderzoek naar de kwaliteit van de openbare ruimte zoals dat in 2001 is uitgevoerd.

Programma Groen
Het programma Groen is onderverdeeld in budgetten voor planmatig onderhoud, renovaties en dagelijks onderhoud.

Planmatig Onderhoud
Bij het planmatig onderhoud ligt het accent in de eerste jaren op het wegwerken van achterstallig onderhoud bij bomen, heesters en grasveldjes. Activiteiten die voor 2002 gepland staan: het uitvoeren van achterstallige snoeiwerkzaamheden bij bomen; aandacht voor groeiplaatsverbetering waardoor de levensduur van bomen belangrijk verlengd kan worden en voor veiligheidsonderzoek bij bomen. Bij het onderhoud van heesters wordt prioriteit gegeven aan de haagbeplanting in Kruiskamp/Koppel; het vrijmaken van de brandgangen langs bedrijfsgebouwen in De Hoef; het onderhoud in aansluiting op renovatie van de flats aan de Mozartweg en de Bachweg en het wegwerken van de achterstand bij het snoeien van heestervakken. Zodra het achterstallig onderhoud is weggewerkt, wordt het budget gebruikt om planmatig onderhoud op peil te brengen.

Renovaties
Extra middelen zijn beschikbaar gekomen voor renovatie van groen. Voor 2002 staat in het Bergkwartier de aanpak van de Surinamelaan en omgeving gepland alsmede de Prins Hendriklaan en de Java en de Sumatrastraat; in het Leusderkwartier wordt een start gemaakt met de Stephensonstraat.

Dagelijks onderhoud
Veel energie wordt gestoken in het verbeteren van het dagelijks onderhoud. Het streven voor 2002 is een aanzienlijk deel van het budget in te zetten voor zaken die direct zichtbaar zijn. Zo krijgen de zes wijkopzichters extra budget om snel te kunnen reageren op klachten en meldingen en wordt een flink deel gestoken in de aanpak van de pijnplekken in de prioriteitswijken. Ook wordt extra aandacht besteed aan het verbeteren van onkruidbestrijding, vuilverwijdering en de aanpak van overhangend groen.

Programma Wegen
Uitgangspunten bij het opstellen van dit programma waren: werken die reeds in gang zijn gezet vinden gewoon doorgang; waar mogelijk wordt kapitaalvernietiging voorkomen; prioriteit geven aan wegen met veiligheidsrisico's; hoofdinfrastructuur voorrang geven boven wegen in de wijk; een deel van de werken moet plaatsvinden in de directe leefwereld van de burger. In 2002 wordt gewerkt aan het kruispunt Nijkerkerstraat - Amersfoortsestraat. Daarnaast wordt uiteraard het reguliere wegenonderhoud uitgevoerd.

Communicatie
Het programma voor 2002 betreft een inhaalslag en is opgesteld door de beheerders in samenspraak met de wijkmanagers en wijkopzichters en rekening houdend met de resultaten van het bovengenoemde onderzoek naar de kwaliteit van de openbare ruimte. Voor het opstellen van de programma's van 2003 en verder wordt voorzien in een uitgebreid communicatietraject waarbij grondig overleg plaatsvindt met corporaties, beheerders, wijkbeheerteams, wijkmanagers. Bovendien worden de programma's opgenomen in de wijkjaarplannen zodat er eenduidig gecommuniceerd kan worden over de geplande activiteiten in dat jaar. De actualisering van de uitvoeringsprogramma's wordt vastgesteld tijdens de jaarlijkse begrotingsraad in november.

Achtergrond
In 2001 is de kwaliteit van de openbare ruimte in Amersfoort geëvalueerd. Er is daarbij gekeken naar technische kwaliteit, belevings- en gebruikskwaliteit. Op basis van de bevindingen heeft de raad besloten extra budgetten beschikbaar te stellen voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Ook is het idee ontstaan een fonds te vormen waarin genormeerde bedragen voor groot onderhoud en noodzakelijke vervangingen gereserveerd worden. Bovendien vraagt de onderhoudsproblematiek in Amersfoort om een integrale benadering; uniforme financiering van projecten helpt daarbij omdat men daardoor directer kan streven naar een optimale planning en besteding.

Proces
De uitvoeringsprogramma's voor groen en wegen staan geagendeerd voor de commissievergadering SWM van 22 januari aanstaande. Besluitvorming vindt - onder voorbehoud - plaats in de raadsvergadering van 19 februari 2002.