Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Informatiemap over bioterrorisme

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een informatiemap over bioterrorisme verstuurd aan alle huisartsen, medisch specialisten, medisch microbiologen en GGDen in Nederland. De map is een hulpmiddel om de kennis over zeldzame aandoeningen (zoals miltvuur of pokken) in korte tijd weer op peil te brengen.

De informatiemap bestaat uit een brochure, een cd-rom en een aantal kaarten. De aandoeningen die worden behandeld, zijn geselecteerd op basis van aanbevelingen van de Gezondheidsraad en van experts. Naast miltvuur en pokken gaat het om pest, botulisme, virale hemorragische koorts en tularemie.

De IGZ stelde de informatie samen nadat de Gezondheidsraad in het advies Verdediging tegen bioterrorisme had aanbevolen om potentieel betrokken beroepsbeoefenaren en instellingen goed te informeren.

De IGZ meent dat niet van huisartsen mag worden verwacht dat ze zich verdiepen in vakliteratuur over dergelijke aandoeningen. "Soms is echter bijzondere alertheid geboden, zoals na eerdere gevallen of bij verdachte omstandigheden, schrijft E.W. Roscam Abbing, hoofdinspecteur voor preventie, public health en rampengeneeskunde, in het voorwoord van de brochure. Juist bij deze ziekten kan het snel nemen van maatregelen om verspreiding tegen te gaan van levensbelang zijn.

Advies Verdediging tegen bioterrorisme 1. Advies Verdediging tegen bioterrorisme
Externe link, 15-6-2001

Advies van de Gezondheidsraad over verdediging tegen bioterrorisme