Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER PATRICK DEWAEL

MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING WOENSDAG 16 JANUARI 2002

Dewael roept partners op tot inspanningen voor verhoging werkzaamheidsgraad

Tijdens zijn toespraak ter gelegenheid van de opening van het nieuwe secretariaat van de SERV, heeft Vlaams Minister-president Patrick Dewael de Vlaamse sociale partners opgeroepen om effectief werk te maken van de engagementen die ze hebben gedaan in het Pact van Vilvoorde. Meer bepaald vroeg Dewael hen nu al concrete inspanningen te leveren om tegen 2010 de werkzaamheidsgraad in Vlaanderen zo dicht mogelijk bij de 70 procent te brengen. Dat is een belangrijke doelstelling van het Pact van Vilvoorde.

Volgens Dewael is er voor de partners een belangrijke verantwoordelijkheid weggelegd om de werkzaamheidsgraad te verhogen, zeker in de categorie van de oudere actieven. Nog deze week formuleerde de Europese Commissie in dat verband een waarschuwing aan het adres van België. Ons land kent in de categorie van 55- tot 64-jarigen een activiteitsgraad van nauwelijks 25 procent. België is daarmee de hekkensluiter van de Europese Unie. Het Vlaamse cijfer verschilt nauwelijks van het Belgische.

Halverwege 2002 zullen de Vlaamse sociale partners de onderhandelingen over een nieuw werkgelegenheidsakkoord 2003-2004 aanvatten. Volgens Patrick Dewael krijgen de sociale partners daarbij een mooie gelegenheid om hun engagementen van het Pact van Vilvoorde met daden te staven.

De Vlaamse Minister-president is van mening dat bij die onderhandelingen ook de loonkost een factor van overweging hoort te zijn. De Vlaamse sociale partners zouden terzake een richtinggevend advies kunnen verstrekken voor de (federale) interprofessionele onderhandelingen. ,,Zo'n advies zou, naast het wettelijk verplichte advies van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, omwille van het economisch gewicht van Vlaanderen onmogelijk genegeerd kunnen worden'', zei Dewael.

De minister-president vroeg zich nog af of herstructureringen niet al te gemakkelijk worden ingeroepen om voordelige stelsels van brugpensioneringen toe te laten.

Dewael maakte tenslotte bekend dat de opvolging van het Pact van Vilvoorde ook in de tweede fase van het project Kleurrijk Vlaanderen een belangrijk aandachtspunt blijft. Zo kondigde hij aan de engagementen van het Pact zichtbaar zullen zijn in de Vlaamse begrotingen, te beginnen met de begroting 2003.

Voor meer informatie kan u terecht bij de woordvoerder van de Minister- president, Bart Tommelein, op het nummer 02/553 29 32, e-mail: bart.tommelein@vlaanderen.be.