Datum: 16 januari '02

De centrale bestuursorganen en de algemene directeurs van het gemeenschapsonderwijs wensen volgende mededeling te verspreiden.

Huidig onderwijsdebat gemeenschapsonderwijs voelt zich beledigd

Het Gemeenschapsonderwijs kan in het huidige debat rond de hertekening van het onderwijslandschap niet aanvaarden dat politici van diverse partijen en andere actoren via hun commentaar onjuiste gegevens over het gemeenschapsonderwijs verspreiden.

Kwaliteit
De volgens de OESO zeer hoogstaande onderwijskwaliteit in Vlaanderen, is aanwezig in alle netten. Dus ook in het gemeenschapsonderwijs. Wetenschappelijk onderzoek heeft reeds herhaalde malen aangetoond dat er geen significant verschil bestaat in kwaliteit tussen het katholiek, het officieel gesubsidieerd en het gemeenschapsonderwijs. Dat in tegenstelling tot wat sommige commentaren suggereren.

Pedagogisch project
Bovendien omschreef wetenschappelijk onderzoek het Pedagogisch Project van het Gemeenschapsonderwijs als het best uitgewerkte project van alle netten.

Leerlingenevolutie
Op basis van officiële cijfers door het departement Onderwijs verstrekt, kunnen wij aantonen dat vanaf het ontstaan van de Autonome Raad van het Gemeenschapsonderwijs (Argo) in 1989 het leerlingenaantal in Vlaanderen van het voltijds onderwijs steeg van 158.675 in 1991 naar 160.682 in 2000. Tijdens diezelfde periode liep het leerlingenaantal van het vrije net terug van 765.203 naar 759.108. Deze cijfers spreken de zogezegde neergang van het gemeenschapsonderwijs tegen.

Structuur
In tegenstelling tot de verklaringen die de heer Luc Martens heeft afgelegd, ligt binnen het gemeenschapsonderwijs het beslissingsbevoegdheid quasi uitsluitend bij de 29 scholengroepen. Dat geldt zowel voor de onderwijsorganisatie, het pedagogisch beleid, het personeelsbeleid als voor het materieel en financieel beheer. Indien men zou contact opnemen met het onderwijsveld, dan komt duidelijk tot uiting dat er geen sprake is van een centralistisch denken en bemoeizucht.

Motivatie
Dagelijks ervaren wij de gemotiveerdheid en de bezieling binnen het gemeenschapsonderwijs. Voor die inzet danken wij het personeel van alle niveaus en de directies, de algemeen directeurs, de leden van de raden van bestuur en de leden van de schoolraden. Dankzij hun inzet bieden wij kwaliteitsonderwijs aan dat voor iedereen toegankelijk is.

Wenst u meer informatie? Neem dan contact op met de persverantwoordelijke, Dries Vandermeersch.

Dries Vandermeersch
Verantwoordelijke Pers-PR
Het Gemeenschapsonderwijs Stafcel Communicatie
E. Jacqmainlaan 20 1000 Brussel
tel: 02-790 93 06 fax: 02-790 95 06 GSM: 0477-23 13 57 e-mail: dries.vandermeersch@rago.be