Gemeente Bergen op Zoom


9 partijen ondertekenen convenant West-Brabantse Waterlinie

Op woensdag 16 januari aanstaande zullen negen partijen het bestuurlijk convenant West_Brabantse Waterlinie ondertekenen. De ondertekening vindt woensdag plaats tijdens een bijeenkomst in gebouw De Sprenge van de GGZ Westelijk Noord-Brabant (het voormalige Vrederust). Het officiële programma begint om 16.00 uur met een welkomstwoord door mevrouw A. van den Berg (namens de Stichting Vrienden van Fort de Roovere). Vervolgens houdt wethouder G. Janssen van de gemeente Bergen op Zoom een korte toespraak die vervolgd wordt door een lezing van dhr. C. Gilhaus van de Stichting Menno van Coehoorn.
De ondertekening van het convenant zal daarna op ludieke wijze plaatsvinden. Gedeputeerde drs. R. Augusteijn zal aansluitend een woordje houden over de betekenis van het convenant en tenslotte wordt er afgesloten met een informeel samenzijn.

De West-Brabantse Waterlinie is een verdedigingslinie uit de Tachtigjarige oorlog. De aanleg is in 1627 begonnen in opdracht van de Staten Generaal van Zeeland en Holland. De Waterlinie moest de Eendracht, een belangrijke scheepvaartverbinding tussen het zuiden en Holland beschermen tegen de (Spaanse) vijand uit het oosten en strekte zich uit van de Steenbergse Vliet in het noorden tot Bergen op Zoom in het zuiden. De belangrijkste vestingbouwkundige werken van noord tot zuid waren:

· Fort Henricus, dat de watertoevoer voor inundatie moest beschermen;
· De vesting Steenbergen met de inundatiesluis;
· Het zoutwaterinundatiegebied tussen Steenbergen en Fort de Roovere, dat bij dreiging geïnundeerd werd met zeewater vanuit de Vliet;
· Fort de Roovere, Pinssen en Moermont, die zich op de begaanbare doorgangen (accessen) in het moerasgebied ten noorden van de vesting Bergen op Zoom bevonden;

· De vesting Bergen op Zoom.

In de loop der eeuwen is er het nodige met de vestingbouwkundige werken gebeurd. De forten Henricus, De Roovere en Pinssen bestaan nu nog, maar hebben een ander gebruik. De vestingwerken in Bergen op Zoom zijn zo goed als geslecht, met uitzondering van het Ravelijn, de Waterschans en de Gevangenpoort. De liniewal is afgegraven en Fort Moermont geslecht.
In de gemeente Steenbergen is nog een aantal voormalige vestingwerken aanwezig. Vanaf het Fort Henricus loopt een waterlinie naar de vestingstad Steenbergen. Deze linie is nog steeds aanwezig. De vestingwerken bestaan uit relicten van een vrijwel regelmatig gebastioneerde zeshoek met natte gracht en buitenwerken en zijn in hoofdpatroon rondom Steenbergen nog herkenbaar. Ook is een deel van de stadsgrachten nog bewaard gebleven.

Met de ondertekening van het convenant geven de negen partijen aan dat zij op diverse fronten mee zullen werken aan het beter in beeld brengen van de West-Brabantse Waterlinie. Ook zal zoveel mogelijk worden geprobeerd om gezamenlijk de beleving van de cultuurhistorische waarde, de landschappelijke en ecologische kwaliteiten en het recreatieve gebruik te verbeteren

De volgende partijen zullen het convenant ondertekenen: Brabants Landschap (Mr. P.C.E. van Wijmen), Vereniging Natuurmonumenten (R. H.F.M. Rampen), Waterschap het Scheldekwartier (P.M.L. Franken), Staatsbosbeheer (drs. M. Stouten), Provincie Noord-Brabant (drs. R.H. Augusteijn), gemeente Steenbergen (burgemeester G. van Wijk), Stichting Menno van Coehoorn (C.H.P. Gilhaus), Stichting Vrienden van Fort de Roovere (mevr. A. van den Berg) en gemeente Bergen op Zoom (burgemeester P. van der Velden).