Nieuws Artsen.net

LHV dient bij NMa klacht in tegen Zorgverzekeraars Nederland

De Landelijke Huisartsen Vereniging heeft op 15 januari 2002 tijdens het bestuurlijk overleg met de minister van VWS en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een voorstel van ZN voor een verhoging van het huisartseninkomen tijdens avond-, nacht, en weekenddiensten als onacceptabel van de hand gewezen. Zorgverzekeraars Nederland herhaalde slechts haar eerdere voorstel, dat de Ledenvergadering van de LHV in de vergadering van 20 december 2001 al had afgewezen. De LHV vindt het dan ook onbegrijpelijk dat ZN meende dit voorstel thans nog eens te moeten herhalen.

Kern van het probleem is de hoogte van het inkomen dat de huisarts verdient voor het werken tijdens avonden, nachten en weekenden. Voor een verhoging van dit inkomen, dat al jaren bij de reÎle ontwikkelingen is achtergebleven, voeren de huisartsen al bijna anderhalf jaar actie. Uit onderzoek is gebleken dat een uurvergoeding van Ä 60 voor het werken op deze tijdstippen alleszins redelijk is. Ook de minister kon zich tijdens het overleg in dit bedrag vinden. Om de haalbaarheid hiervan te verhogen heeft de LHV haar inkomenseis reeds eerder gesplitst in een verhoging tot Ä 45 met ingang van 1 januari 2002 en tot Ä 60 per 1 januari 2003. Zorgverzekeraars Nederland wil in haar aanbod niet verder gaan dan een verhoging tot Ä 25. De Ledenvergadering van de LHV wees dit aanbod vorig jaar reeds unaniem af.

De minister van VWS liet tijdens het overleg weten geen mogelijkheden te zien voor extra financiering ter realisering van de eisen van de huisartsen.

Intussen is een aantal verzekeraars echter al akkoord gegaan met de huisartsenvoorstellen.

Tijdens het bestuurlijk overleg verklaarde Zorgverzekeraars Nederland deze akkoorden te zullen terugdraaien. De Landelijke Huisartsen Vereniging acht deze stellingname in strijd met de bepalingen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit en zal hierover dan ook een klacht indienen bij de NMa