Nieuws Artsen.net

NMa stelt overgangstermijn eenmalig uit tot 1 april 2002

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft besloten om de overgangstermijn waarin huisartsen zich in Nederland kunnen voorbereiden op het individueel of in groepjes (gezamenlijke omzet niet meer dan 2 miljoen gulden) onderhandelen met zorgverzekeraars met drie maanden (eenmalig) te verlengen tot 1 april 2002.

De NMa heeft dit besloten op het bezwaarschrift dat de LHV had ingediend tegen het besluit van de NMa van 12 april 2001 om het ontheffingsverzoek van de LHV voor een aantal regelingen, zoals het beleidskader overeenkomsten 1994, af te wijzen. Het bezwaarschrift zelf is afgewezen.

Deel van dat besluit van 12 april 2001 was de beslissing om tot 1 januari 2002 geen uitvoering te geven aan haar uitspraak, en wel voor zover die betrof dat collectief onderhandelen voortaan verboden zou zijn. Hier werd uitdrukkelijk de voorwaarde aan verbonden dat het onderhandelingsgedrag niet verder zou gaan dan de in het verleden gebruikelijke wijze van collectief onderhandelen over 'concurrentieparameters door huisartsen, de DHV'en of enige andere aan de LHV gelieerde organisatievorm'.

Dit betekent dat vormen van collectief onderhandelen en contracteren nog tot 1 april 2002 worden getolereerd.

Dit neemt niet weg dat huisarsten er goed aan doen zich terdege serieus voor te bereiden op individueel onderhandelen. De LHV neemt zich voor tijdig een aantal tips en adviezen (zoals onderhandelen in bagatelgroepjes van ten hoogste 5 huisartsen) en producten voor de leden beschikbaar te hebben, om zo op een werkbare en praktische wijze invulling te geven aan de beslissing van het Parlement om de Mededinginswet zonder enige nadere beperkende voorwaarde volledig in de gezondheidszorg van kracht te laten zijn.