Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T wo 16-1-2002 18:28

SP: Europese Commissie moet burgers schadeloosstellen

De SP vindt dat de Europese Commissie (EC) burgers schadeloos moeten stellen voor onterecht betaalde kosten die zij maken bij het omwisselen van guldens naar euro's. Dat stelt europarlementariër Erik Meijer in schriftelijke vragen aan de EC. Sommige banken berekenen provisie voor het omwisselen en zijn daarvoor al door het Ministerie van Financiën op de vingers getikt. Meijer wil verder van de EC weten of de banken kosten mogen berekenen voor het in Nederland omwisselen van bijvoorbeeld Duitse marken of Italiaanse lire in euro's. Eerder meldde de Consumentenbond al dat er 250 klachten over het omwisselen bij haar zijn binnengekomen.

Meer info:
Erik Meijer 06-51152982

Schriftelijke vragen Erik Meijer (SP) aan Europese Commissie:


1. Heeft de commissie er kennis van genomen dat Nederlandse banken door het Nederlandse ministerie van Financien gewezen zijn op het ten onrechte berekenen van provisie aan klanten voor het omwisselen van Nederlandse guldens in euro's?


2. Bestaan er in de verschillende lidstaten van de EMU-12 met betrekking tot de eventueel in rekening te brengen kosten van het omwisselen van de oude valuta in het nieuwe betaalmiddel gelijksoortige vrijwillige afspraken tussen overheid, consumentenorganisaties en banken of dwingende wettelijke regels, of lopen de toegestane kosten van omwisselen per lidstaat (sterk) uiteen ?


3. Welke kosten kunnen aan klanten gedurende de omwisselperiode tussen 1-10-2001 en 1-4-2002 door de banken in rekening worden gebracht aan hun vaste klanten van wie het ingeleverde geld op hun rekening wordt gestort, en welke kosten kunnen in rekening worden gebracht aan anderen ?

4. Mag bij het in rekening brengen van wisselkosten onderscheid worden gemaakt tussen de voormalige valuta van het land waar de inlevering plaatsvindt en de voormalige valuta van andere staten die de Euro hebben ingevoerd ?

5. Kan de Commissie een schatting geven van het bedrag dat de consumenten per lidstaat kwijt zijn als gevolg van omwisselkosten die niet zouden zijn gemaakt indien er geen nieuw betaalmiddel zou zijn ingevoerd ?

6. Wat denkt de Commissie te ondernemen om consumenten schadeloos te stellen indien zij ten onrechte hebben moeten betalen aan de banken voor wisselkosten?