LTO Nederland

Voorstel commissie Vogtländer past beter bij milieuafspraak dan EU-plannen

LTO en PT achter voorstel verhandelen CO2-emissies

Woensdag 16 januari 2002 - LTO-Nederland en het Productschap Tuinbouw kunnen instemmen met de voorstellen van de commissie CO2-handel om te komen tot een nationaal systeem van verhandelbare CO2-emissies. De voorstellen van de commissie, onder voorzitterschap van de heer Vogtländer, passen beter bij de milieuafspraken van de glastuinbouw dan de recent door de Europese Commissie gepresenteerde Europees systeem.

Zoals het er nu naar uit ziet, zijn CO2-emissies per 2005 verhandelbaar. Energie-intensieve bedrijven die sterk op de export zijn gericht, zoals glastuinbouwbedrijven, krijgen een prestatienorm toegekend op basis van lopende convenanten die met de overheid zijn afgesloten over energie-efficiëntie. Doel ervan is het mogelijk te maken om emissierechten te kopen daar waar die het goedkoopste zijn, als de efficiëntienorm niet wordt gehaald. LTO en het PT zijn van mening dat de voorstellen van de commissie Vogtländer een goede aanvulling zijn op het convenant Glastuinbouw en milieu (GLAMI), mits deze voorstellen op sectorniveau worden toegepast en niet per afzonderlijk bedrijf.

Daarentegen zijn voorstellen van de Europese Commissie in strijd met de afspraken die bedrijfsleven en overheid maakten in het GLAMI-convenant. Met deze plannen wil de EU-Commissie emissiehandel mogelijk maken. De voorstellen gaan uit van een absoluut CO2-plafond en gelden alleen voor grote energie-intensieve bedrijven. Een prestatienorm ontbreekt in de voorstellen van de Europese commissie. Met die norm kunnen tuinders echter juist met elke geïnvesteerde gulden het grootste effect bereiken bij het reduceren van de CO2-emissie.

Een CO2-plafond houdt daarentegen de meest efficiënte wijze van produceren, gelet op de CO2-emissie, tegen. LTO en PT wijzen daarom een absoluut CO2-plafond af, ook vanwege de strijdigheid met het GLAMI-convenant. Tevens zou zon plafond de internationaal opererende glastuinbouw op grote concurrentieachterstand zetten. De commissie Vogtländer heeft nu overtuigend aangetoond dat emissie-handel zonder een CO2-plafond zeer goed mogelijk is, menen LTO en PT.

Nadere informatie: Rob van der Valk LTO (tel. 070 3382757 en Pieter van der Struijs PT (079 3470417)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)