Ingezonden persbericht


PERSBERICHT, Rotterdam 14 januari 2002

Overhandiging Witboek Letterenfaculteit aan wethouder en CvB

Het Witboek Letterenfaculteit Rotterdam, waarin wordt gepleit voor de oprichting van een letterenfaculteit aan de Erasmus Universiteit, wordt op woensdagmiddag 16 januari officieel overhandigd aan de Rotterdamse wethouder van onderwijs, mevr. E.L. Kuijper en de rector magnificus van de EUR, prof.dr.ir. J.H. van Bemmel. De overhandiging vindt plaats om 17.30 uur in het Bibliotheektheater aan de Hoogstraat.

In het Witboek wordt een beeld gegeven van ruim een halve eeuw pleiten en plannen maken voor volwaardige letterenstudies in Rotterdam. Al een kwarteeuw voor de oprichting van de Erasmus Universiteit bestonden er concrete plannen voor een letterenfaculteit, compleet met studierichtingen en een onderzoek naar de kosten ervan. Uit protest tegen het uitblijven van letterenstudies werd in 1973 de Noodfaculteit Letteren Rotterdam opgericht. Deze Noodfaculteit werd in 2001 nieuw leven ingeblazen door het Rotterdams Letterenoverleg als signaal naar universiteit en publiek dat de tijd nu rijp is om de uitbreiding van de letteren aan de EUR alsnog te realiseren.

De Noodfaculteit werd in februari 2001 officieel heropend door burgemeester I. Opstelten. De colleges van de Noodfaculteit in het afgelopen jaar zijn een groot succes geworden. Zowel van de zijde van het gemeentebestuur als van de Erasmus Universiteit zijn er positieve reacties gekomen. Omdat de haalbaarheid van meer letterenstudies in Rotterdam nog als struikelblok wordt gezien, wordt er in het Witboek voor gepleit een haalbaarheidsonderzoek te verrichten. Bovendien worden concrete voorstellen gedaan voor letterenstudies aan de EUR, waaruit blijkt dat er verschillende mogelijkheden zijn om deze op korte termijn in te voeren.

Belangstellenden zijn van harte welkom om de overhandiging woensdag in het Bibliotheektheater bij te wonen. Het Witboek zal dan verkrijgbaar zijn. Binnenkort wordt het te koop aangeboden bij verscheidene Rotterdamse boekhandels, waaronder Donner en v/h Van Gennep.

Einde persbericht

Het Witboek is voor de pers op aanvraag onder embargo per email verkrijgbaar.
Op de website is de inhoudsopgave te zien.
http://www.xs4all.nl/~feico/noodfaculteit

Voor informatie:

Noodfaculteit Letteren Rotterdam
p/a Feico Houweling
Ganzekruid 7
3068 RK Rotterdam
Tel. (huis) 010 -4567682
Tel. (werk): 010 - 417 5831
feico@xs4all.nl