ABN AMRO



Amsterdam, 16 januari 2002

6673 Medewerkers ABN AMRO maken vrijwillig gebruik van vertrekregeling

In totaal 6673 medewerkers van ABN AMRO hebben aangegeven vrijwillig gebruik te maken van de door de bank aangeboden vertrekregeling. De regeling is een gevolg van de in februari 2001 aangekondigde introductie van het nieuwe bedieningsconcept van ABN AMRO's Business Unit Nederland. Het nieuwe concept - een antwoord op de veranderende marktomstandigheden en het veranderende gedrag van consumenten - leidt onder meer tot de reductie van 6250 voltijdsfuncties (FTE) in drie jaar.

In een reactie zei Floris Deckers, CEO van de Business Unit Nederland van ABN AMRO: "Ik ben opgelucht dat deze belangrijke fase van het proces achter de rug is. De keuze die we onze medewerkers hebben voorgelegd was immers een zeer ingrijpende. Het verbaast me niet dat veel medewerkers gebruik maken van de mogelijkheid tegen de geboden condities te vertrekken, het onderstreept de kwaliteit van de aangeboden regeling. Nu kunnen we de volgende stap gaan zetten in de opbouw van onze nieuwe organisatie. Bij de bemensing van die organisatie zullen we nog voor moeilijke beslissingen komen te staan. We zullen er met elkaar alles aan doen deze fase zo spoedig mogelijk af te ronden, echter zonder geweld te doen aan de gewenste zorgvuldigheid."

De regeling is een gevolg van de in februari 2001 aangekondigde introductie van het nieuwe bedieningsconcept van ABN AMRO's Business Unit Nederland. Het nieuwe concept - een antwoord op de veranderende marktomstandigheden en het veranderende gedrag van consumenten - leidt onder meer tot de reductie van 6250 voltijdsfuncties (FTE) in drie jaar.

Vanaf 2004 zal deze herinrichting van de Business Unit leiden tot een jaarlijkse netto kostenbesparing van circa EUR 400 miljoen. Dit zal naar verwachting leiden tot een verbetering van de efficiency ratio met 8 procentpunt en in lijn met de groeps-doelstellingen van ABN AMRO. Van de totale herstructureringsvoorziening van de groep van EUR 900 miljoen wordt ongeveer EUR 220 miljoen aangewend voor de herpositionering van de Business Unit Nederland. Additionele kosten zullen ten laste komen van het resultaat van de Business Unit Nederland.

Nu de resultaten van de vertrekregeling bekend zijn, kan begonnen worden met het bemensen van de nieuwe organisatie. Waar het nieuwe concept wordt ingevoerd zullen op basis van een zorgvuldige selectieprocedure de juiste medewerkers op de juiste plaats terecht komen. Medewerkers voor wie toch nog geen passende functie beschikbaar blijkt, worden door het mobilteitscentrum begeleid naar een nieuwe functie, binnen of buiten de bank.