ABVAKABO FNV

ABVAKABO schort overleg universiteiten op (16 jan)

Op 14 januari hebben de bonden ABVAKABO FNV, AC, CFO en CMHF het overleg met de VSNU en al het lokaal overleg met de universiteiten opgeschort. Al maanden proberen de bonden overeenstemming te bereiken over de verdeling van de door het kabinet beschikbaar gestelde "Van Rijn-gelden" en de uitvoering van CAO-afspraken over verlof en functiewaardering. Werkgevers waren echter niet bereid om open en reëel overleg met de bonden te voeren.

Commissie Van Rijn
In de zomer van 2001 heeft het kabinet, naar aanleiding van het rapport van de commissie Van Rijn besloten om extra geld voor de sector universiteiten beschikbaar te stellen. Het gaat om bijna ? 10 miljoen (fl. 20 miljoen) voor 2001 en om circa ? 32 miljoen (fl.70 miljoen) voor 2002 en volgende jaren. De bonden wilden het geld voor 2001 inzetten voor:

- een structurele eindejaarsuitkering van fl. 300,- (ongeveer ? 136,-);

- concrete afspraken over persoonlijke ontwikkelingsplannen (POP) voor iedereen met daarbijbehorend persoonlijk budget;
- uitbreiding van een aantal zorgverlofregelingen om het combineren van werk en privé makkelijker te maken.
Het bedrag voor 2002 willen de bonden inzetten voor de komende CAO-onderhandelingen. Daarnaast moet een deel gebruikt worden voor goed seniorenbeleid en extra formatie ten behoeve van jonge wetenschappers om de aanstaande vergrijzingsgolf te kunnen opvangen. Nadat de VSNU eerst had aangegeven met de bonden hierover te willen praten, bleek afgelopen maandag dat ze alleen de thema's wil benoemen waaraan de afzonderlijke universiteiten het geld kunnen besteden. De bonden zouden dan pas achteraf geïnformeerd worden over hoe de besteding heeft plaatsgevonden. Als klap op de vuurpijl wilde de VSNU hierover niet verder overleggen. Voor de bonden is dit onacceptabel. Overal in de publieke sector zijn CAO-afspraken over de besteding van de "van Rijn-gelden" gemaakt en de vakorganisatie zien niet in waarom dat bij de universiteiten niet zou kunnen.

Functiewaardering
De bonden willen dat per 1 september 2002 het nieuwe functiewaarderingssysteem (HAY) in werking treedt bij de universiteiten. De functiebeschrijvingen en bijbehorende salarisschalen voor de grootste functiegroep "onderwijs en onderzoekspersoneel" zijn dan gereed. Voor de andere groepen personeel moet het nieuwe functiewaarderingssysteem met terugwerkende kracht vanaf 1 september 2002 gaan gelden, zodat er één invoeringsmoment ontstaat voor al het personeel.
De VSNU wil 1 april 2003 als invoeringsmoment voor HAY. Daarbij stelde de VSNU dat het lokaal overleg het mandaat krijgt om voor groepen personeel een andere ingangsdatum te kiezen. Bovendien wil de VSNU morrelen aan de afspraak dat de huidige schalenstructuur overeind dient te blijven. De bonden zijn van mening dat uniforme regelgeving voor de gehele sector noodzakelijk is.

Verlofregelingen
In de huidige CAO staat dat er tijdens de looptijd van de CAO afspraken zouden worden gemaakt over het flexibeler inzetten van ADV, vereenvoudiging van de verlofregelingen en het vergroten van de mogelijkheden tot het combineren van arbeid en zorgtaken. Dit laatste op basis van de Wet Arbeid en Zorg.
Sinds juni 2001 zijn wij hierover met de VSNU in gesprek. Er is afgesproken dat het mogelijk zou worden om zowel meer als minder te werken en alle ADV-dagen zouden worden gelijkgesteld met vakantiedagen.
De bonden hebben vervolgens in augustus 2001 een stuk geschreven dat naast de nieuwe ADV-regeling, een voorstel bevatte om de verlofregelingen aan te passen op basis van de nieuwe wet Arbeid en Zorg met een aantal uitbreidingen op die wet. Het lukt de VSNU vervolgens maar niet om tot een echt standpunt te komen. Afgelopen december gaf de werkgever aan alleen te willen kijken naar knelpunten met de nieuwe wet Arbeid en Zorg. In het overleg van 14 januari jl. bleef de VSNU hierbij.

Opschorting overleg
De bonden zien geen mogelijkheid meer voor open en reëel overleg met de VSNU. De VSNU krijgt blijkbaar geen enkele ruimte van de universiteiten om met de bonden over belangrijke zaken onderhandelingen te voeren. Zowel het landelijk als lokaal overleg is nu opgeschort. Alleen als de VSNU daadwerkelijk mandaat en onderhandelingsruimte krijgt van de afzonderlijke universiteiten willen de bonden verder onderhandelen.

De bonden gaan met hun kaderleden bij de universiteiten overleggen hoe en op welke wijze de druk naar de afzonderlijke universiteitsbesturen en de VSNU kan worden opgevoerd.

De huidige CAO loopt tot 31 mei 2002 en geldt voor 50.000 werknemers.

ABVAKABO FNV: Arno Lammeretz, onderhandelaar, tel. 06 5121 8356 AC: Brigitte Sprokholt, onderhandelaar tel. 06-28900759 CMHF: J.L.Waayenberg, onderhandelaar 030-2316742 of 0317-450777 CFO: Gurbe Wiarda, onderhandelaar, tel. 06 5138 0783 Martin van Gessel, onderhandelaar, tel. 06 2944 5177
---