CBS

Aantal vacatures gedaald
Het aantal vacatures is voor het eerst in zeven jaar gedaald. Volgens het CBS stonden eind september vorig jaar 171 duizend vacatures open. Dit waren er 13 duizend minder dan een jaar eerder. Het aantal vacatures op de duizend banen liep terug van 25 naar 23. De spanning op de arbeidsmarkt nam daarmee enigszins af.

Eerste daling sinds 1994
Vanaf het derde kwartaal van 1994 kwam het aantal vacatures elk kwartaal hoger uit dan het jaar ervoor. Toen de economische groei begin vorig jaar sterk terugliep, stabiliseerde het aantal vacatures. De recordhoogten van 2000 bleven nog een half jaar gehandhaafd. Pas in het derde kwartaal van 2001 is het aantal vacatures gedaald. Overigens bleef het aantal geregistreerde werklozen in deze periode nog op hetzelfde lage niveau.

Sterke daling vacatures in vervoer en communicatie De grootste dalingen in het aantal vacatures vonden plaats in de industrie, de handel en de sector vervoer en communicatie. Bij alle drie de sectoren lag het aantal vacatures 5 duizend onder het niveau van september 2000. Ook in de eerste twee kwartalen van 2001 werden bij deze bedrijfstakken al dalingen geconstateerd. Vervoer en communicatie kende relatief de grootste daling. Het aantal vacatures nam hier af met 36 procent.

Nog stijging in zorg en bij kleine bedrijven
Instellingen die nog wel een groeiend aantal vacatures kenden, bevonden zich vooral in de niet-commerciële dienstverlening. Zo steeg het aantal vacatures in de zorg met 4 duizend. Ook bij bedrijven met minder dan tien werknemers steeg het aantal vacatures nog. Er waren hier 6 duizend vacatures meer dan een jaar eerder.

Spanning op arbeidsmarkt nog altijd hoog
De spanning op de arbeidsmarkt, afgemeten aan het aantal vacatures per duizend banen, is ondanks een lichte daling nog steeds hoog. Eind september 2001 stonden er op de duizend banen 23 vacatures open. Een jaar eerder waren dat er 25. De hoogste spanning kent nog altijd de bouwnijverheid. Op de duizend banen stonden hier 33 vacatures open.

Dynamiek arbeidsmarkt verminderd
De dynamiek op de arbeidsmarkt nam af. Vooral het aantal ontstane vacatures daalde in het derde kwartaal van 2001 fors. Het waren er 21 duizend minder dan een jaar eerder, een afname van bijna 10 procent. Het aantal vervulde vacatures daalde met 9 duizend iets minder sterk. De geringe daling van het aantal vervulde vacatures is in overeenstemming met de licht gedaalde, maar nog altijd stevige banengroei.

Technische toelichting
Het CBS meet het aantal vacatures door een schriftelijke enquête onder 26 duizend particuliere bedrijven en 4 duizend overheidsinstanties. Het CBS acht het seizoenspatroon te grillig om seizoensgecorrigeerde cijfers te publiceren. De trend wordt daarom afgelezen door het meest recente kwartaal te vergelijken met vier kwartalen eerder.