Programmabureau Advies Overheid.nl

Wettekst digitale vergunningen naar Raad van State

Via internet een bouwvergunning verlenen kan nog niet, maar het kabinet heeft een belangrijke stap gezet om het mogelijk te maken. Een wettekst over dit onderwerp ligt nu bij de Raad van State.

Het uitgangspunt is dat het gebruik van het elektronische verkeer niet ten koste mag gaan van mensen die nog geen toegang hebben tot de elektronische snelweg. Elektronisch verkeer is alleen mogelijk als de burger kenbaar heeft gemaakt langs die weg bereikbaar te zijn.

Het voorstel, ingediend door minister De Vries van Binnenlandse Zaken, is een aanvulling op de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Het maakt mogelijk dat vergunningen, ontheffingen en subsidies elektronisch aangevraagd en verleend worden.

Voorwaarde is wel dat het elektronisch verkeer voldoende betrouwbaar en vertrouwelijk is. Daar zit nog een probleem, merkt programmamanager Matt Poelmans van Overheidsloket 2000 op. Met de identificatie van de aanvrager zijn we nog niet zover. Maar volgens hem lopen de wettelijke en de technische voorbereiding aardig gelijk, waardoor binnen afzienbare tijd deze mogelijkheid via gemeentelijke en andere websites aangeboden kan worden. Het wetsvoorstel is heel belangrijk voor ons, aldus Poelmans.
(bron: Binnenlands Bestuur Online)

www.ictu.nl