Programmabureau Advies Overheid.nl

Britse parlement online te bekijken

Zowel de zittingen in het Lagerhuis als de debatten van de Lords en de discussies in de verschillende comits zijn tegenwoordig te bekijken in Windows Media- of RealPlayer-streams.

Raar genoeg is de site van het Brits Parlement niet geworteld in het uk-domein, maar terug te vinden op www.parliamentlive.tv. Daarnaast kun je al surfend informatie opzoeken over de verschillende parlementsleden en een agenda van de zittingen doornemen.

Ondanks het ruime aanbod is de site nog niet af, zeggen de makers. De website behelst een pilotproject dat een jaar lang wordt gevalueerd. Tijdens die periode zal de feedback van gebruikers voor uitbreidingen moeten zorgen. Op de site is daarom onder meer in een korte enqute voorzien.

"Moderne technologie wordt aangewend om het parlement toegankelijker en beter verstaanbaar te maken voor mensen die misschien niet de mogelijkheden hebben om Westminster (de locatie van het Brits parlement, red) te bezoeken", zei Speaker of the House of Commons Michael Martin.

Het Verenigd Koninkrijk is niet het enige land dat zijn parlement online wil brengen. Momenteel kun je op de Belgische parlementssite reeds meeluisteren naar de vergaderingen in RealAudio.

De Britse overheid lijkt er in elk geval sterk op gebrand om de participatie van de burger, die bij de voorbije verkiezingen steeds meer verstek liet gaan, omhoog te krikken via nieuwe technologien. Onlangs stelde een regeringsvertegenwoordiger plannen voor die bij de volgende nationale verkiezingen ook in online stemmen voorzien. (bron: ZDnet.nl)

www.ictu.nl