Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Metaal en electro is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

17-01-2002

Ondanks belofte geen loonbod Corus

De cao-onderhandelingen bij Corus IJmuiden hebben op 16 januari nauwelijks iets opgeleverd. Ondanks de belofte van onderhandelaar Henstra van Corus kwam er geen loonbod. Verder heeft CNV Metaal en elektro de indruk dat Corus op grote schaal tijd rekt en kennelijk voorlopig geen cao wil afsluiten.

Corus heeft vandaag toegezegd om al in vorige cao's gemaakte afspraken over herintreding van arbeidsongeschikten, werkdruk en flexibele arbeidsvoorwaarden uit te voeren. Hier is dus alleen sprake van voortzetting van beleid en niet van verbetering. Bovendien vindt de bond dat dit soort zaken thuishoren in het standaard sociaal beleid van een onderneming met de schaal van Corus en niet elke cao-onderhandeling moeten worden bevestigd.
Op het gebied van arbeid en zorg heeft Corus toegezegd de wet uit te willen.

Wat wil Corus onder andere niet?
Afschaffing bonusregeling, een reële loonsverhoging, een 36-urige werkweek of 4 x 9 voor de kantoordienst, aanpassing van het ouderenbeleid door werknemers die in 1945 en 1946 zijn geboren in aanmerking te laten komen voor de regeling en het veilig stellen van gespaarde verlofdagen en overuren buiten Corus.

Wat wil Corus wel?
De consignatieregeling wil Corus enigszins verbeteren. Ook is er sprake van een grotere bijdrage aan de kinderopvang en op het gebied van functiewaardering wil Corus een poging wagen om één en ander inzichtelijker te maken.

Op 23 januari gaan de gesprekken verder. Corus zal dan moeten duidelijk maken wat men wel wil en niet wat met niet wil.

Nadere inlichtingen:

Arthur Bot (cao-onderhandelaar CNV Metaal en elektro) 010 - 4 55 00 50
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030 - 6 348 241