Gemeente Smallingerland

Scholenbouw in de Folgeren (16-1-02)

In het noorden van Drachten worden in de komende 9 jaar 600 nieuwe woningen gebouwd. Bij nieuwe woningen horen ook gemeenschappelijke voorzieningen zoals scholen en kinderopvang. Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor de scholen in de Folgeren. Want meer huizen betekent meer leerlingen, meer klaslokalen en meer behoefte aan kinderopvang. In de komende jaren groeit het aantal leerlingen behoorlijk snel, volgens de prognoses. Daarna wordt een snelle daling verwacht van het aantal leerlingen (overigens nog wel een daling tot boven het huidige aantal leerlingen). In onze gemeente wordt gestreefd naar zogenaamde unilokaties voor basisscholen: grotere scholen voor grotere gebieden. Juist omdat op de lange termijn het aantal leerlingen niet fors groeit, kiezen de schoolbesturen voor het handhaven en uitbreiden van de bestaande gebouwen. Voor de bewoners van de Folgeren heeft dat als extra voordeel dat de school dichtbij huis blijft.

De gemeenteraad heeft inmiddels extra geld uitgetrokken voor de uitbreiding van deze scholen. In totaal gaat het dan om ongeveer 1,6 miljoen euro. De kosten voor de uitbreiding van de kinderopvang van de Stichting Kinderopvang Smallingerland zijn in dat bedrag nog niet meegenomen. De betrokken scholen en de gemeente vinden dat onderwijsgebouwen zoveel mogelijk gecombineerd moeten worden met functies als kinderopvang en naschoolse opvang.

Over het bouwplan
Een werkgroep met daarin vertegenwoordigers van de scholen en de gemeente hebben bijna een voorlopig ontwerp klaar. Om een idee te geven: het is de bedoeling dat de beide bestaande schoolgebouwen aan elkaar vast gebouwd worden. De noodlokalen zullen verdwijnen. Deze worden voor een deel vervangen door nieuwbouw. Zo wordt het speelplein weer ruim en aantrekkelijk.
De werkgroep is nog bezig met de bereikbaarheid van het complex. Want dat is minstens zo belangrijk. Het is de bedoeling de hoofdingangen te richten op de Frisia. Voetgangers kunnen straks van de bestaande ingangen gebruik blijven maken.

De werkgroep zal binnenkort het ontwerp presenteren aan de betrokken ouders en aan de wijkraad Folgeren/Fennepark. Er wordt binnenkort ook een informatiebijeenkomst gehouden voor geĂŻnteresseerde buurtbewoners. Die bijeenkomst kondigen we in deze rubriek aan.