Hollandsche Beton Groep

Persberichten
16 januari 2002
Geen fraude bij bustunnel

Persbericht van Strukton en HBG

Utrecht / Rijswijk Een intern onderzoek van Strukton en HBG heeft aangetoond dat bij de aanleg van de bustunnel voor de snelle busverbinding Zuidtangent in tegenstelling tot het bericht in de Volkskrant van zaterdag 12 januari jl. niet is gefraudeerd.

Bouwcombinatie KSS heeft begin 1994 het eerste bustunnelgedeelte onder de A4 aangenomen voor een vooraf overeengekomen vaste aanneemsom van f 9.745.000,- met overeengekomen vaste betalingstermijnen. De aan de opdrachtgever in rekening gebrachte eindafrekening bedroeg f 9.776.522,90, inclusief f 31.522,90 overeengekomen meerwerk.

In verband met de beperkte uitvoeringscapaciteit van KSS heeft een aparte bouwcombinatie, KSZ, de uitvoering van het werk na verkregen toestemming van de opdrachtgever in de loop van 1994 overgenomen.

De aanvankelijk door KSS, voor de bustunnel gemaakte kosten en ontvangen termijnen zijn na de totstandkoming van KSZ tussen KSS en KSZ verrekend. Naar deze twee rekeningen uit december 1994 wordt in het artikel in de Volkskrant verwezen.

De Volkskrant verwijst naar een 'extra' factuur ad f 500.000,- voor de bustunnel. Een dergelijke factuur bestaat niet. Wel bestaan er vier facturen die gezamenlijk dit bedrag vertegenwoordigen en die in de administratie van KSS zijn verwerkt. Deze facturen zijn onderzocht door KPMG, alsmede door justitie in het kader van het onderzoek dat zij hebben uitgevoerd naar de vermeende fraude bij de Schipholspoortunnel en maken onderdeel uit van de schikking met het Openbaar Ministerie inzake KSS.

Ten onrechte is de suggestie gewekt dat binnen KSZ is gewerkt met valse facturen. Wij wijzen alle beschuldigingen inzake de bustunnel nadrukkelijk af. Inmiddels hebben wij contact met het OM te Haarlem opgenomen en onze bevindingen kenbaar gemaakt. Documenten ter zake zullen nog deze week aan het OM worden aangeboden.

Nadere informatie:
Strukton: Marion van Nieuwkerk, 030 2486300
HBG: Arno Pronk, 070 3722121

terug