European Commission

IP/02/71

Brussel, 16 januari 2002

Commissie geeft groen licht voor aankoop van Europese bedrijfsonderdelen van VS-telecommunicatiemaatschappij Global TeleSystems door KPNQwest

De Europese Commissie heeft haar instemming betuigd met de overname door KPNQwest NV van de Europese activiteiten van Global TeleSystems Inc. (GTS), een telecommunicatie-exploitant uit de Verenigde Staten. Het onderzoek van de Commissie heeft uitgewezen dat de betrokken markten, die variëren van datacommunicatiediensten tot Internet-connectiviteit en -toegang, concurrerend genoeg zullen blijven.

KPNQwest is een pan-Europese leverancier van datacommunicatiediensten met eigen faciliteiten, die onder de zeggenschap staat van Qwest Communications Inc, een telecommunicatiemaatschappij uit de Verenigde Staten. Het bedrijf is gezamenlijk opgericht door en staat onder de gezamenlijke zeggenschap van de Nederlandse
telecommunicatiemaatschappij KPN Telecom BV en Qwest.

Ook GTS is een pan-Europese leverancier van datacommunicatiediensten met eigen faciliteiten. Via Ebone en zijn Midden-Europese bedrijfsonderdelen biedt het bedrijf in 20 Europese landen een scala van carrierdiensten, gegevensnetwerksystemen voor zakelijke klanten, Internet/IP-diensten en ruimte voor websites ("webhosting") aan.

Volgens de overeenkomst die op 3 december bij de Commissie is aangemeld zal KPNQwest zowel Ebone als de Midden-Europese bedrijfsonderdelen overnemen.

Het onderzoek van de Commissie spitste zich toe op de relevante dienstverlening waar de werkzaamheden van KPNQwest, Ebone en de andere betrokken bedrijfsonderdelen elkaar overlappen: carrierdiensten voor andere carriers, universele Internet-connectiviteit, Internettoegang via een eigen, vaste verbinding, Global Corporate Telecommunications Services (GCTS) en webhosting-diensten.

Het marktonderzoek heeft echter op geen van de bovenvermelde terreinen mededingingsbezwaren opgeleverd en wees tevens uit dat de fusieonderneming op zowel Europees als wereldniveau nog steeds met scherpe concurrentie en sterke concurrentiedruk van een aantal grote concurrenten af te rekenen zal hebben. Dit geldt voor alle terreinen waarop de onderneming actief is, met inbegrip van Internet-connectiviteit in Europa, waar zij een belangrijke aanbieder van deze dienst zal zijn.