Ministerie van Financien

De Tweede Kamer der Staten-Generaal

T.a.v. Commissie Financiën

Plein 2

2500 EA Den Haag

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

Fin-01-702 FM 2001-02173 U

Onderwerp

Reactie klacht m.b.t. omrekening banksaldo naar euro

Dank voor het afschrift van de brief van dhr. Vromen, waarin aandacht wordt gevraagd voor geconstateerde afrondingsverschillen bij de omschakeling van zijn rekening-courant naar de euro. De reactie van de bank in kwestie (Fortis) is bijgevoegd. Deze bank heeft correct gehandeld.

Nederlandse banken hanteren bij de omrekening van gulden naar euro uiteraard de regels zoals die door de Europese Commissie zijn gesteld. Deze bepalen onder meer dat na omrekening wordt afgerond op hele eurocenten. Een aantal banken heeft om praktische redenen rekeningen-courant vóór 1 januari 2002 omgezet naar euro. Zo ook Fortis die dit vooraf aan cliënten kenbaar heeft gemaakt (zie bijlage). Rekeningafschriften van voor 1 januari 2002 waren voorzien van gulden-informatie.

Bij de terugrekening naar gulden - ten behoeve van deze ontwenningsinformatie -kunnen tot 1 januari 2002 onvermijdelijke
afrondingsverschillen voorkomen (van gulden naar euro rekenen en weer terug), die cumulatief enkele centen kunnen bedragen. Het betreft een optisch verschil dat zich de facto uitmiddelt.

De Minister van Financiën,

Bijlagen: Pagina 1 en pagina 2 van brief van Fortis (gescande pagina's in JPG).

| In Favorieten plaatsen |