Carros

Chrysler begint nieuwe jaar goed met Crossfire

(17 januari 2002)

· Concept car wordt weer werkelijkheid

· Productie start in 2003

· Fabriek in Duitsland

Een studiemodel dat vorig jaar reeds grote indruk maakte tijdens de North American International Auto Show, is de Chrysler Crossfire. Deze concept car riep dermate positieve reacties op dat DaimlerChrysler al snel besloot een productiemodel van de sportcoupé te vervaardigen. Dat de ontwerpers van Chryler er geen gras over hebben laten groeien, mag blijken uit het feit dat de Crossfire begin 2003 in productie wordt genomen. Het Duitse bedrijf Karmann zal de productie van de Crossfire voor haar rekening nemen in de fabrieken in het Duitse Osnabruck. Het model verenigt derhalve het beste van twee werelden: Amerikaans ontwerp en Duitse degelijkheid.

Sportcoupé van de toekomst

"De Chrysler Crossfire is de sportcoupé van de toekomst, het is een Amerikaanse droomauto die werkelijkheid is geworden", zegt Dieter Zetsche, CEO van de Chrysler Group. "De auto treedt direct in de voetsporen van de Dodge Viper, Chrysler Prowler en PT Cruiser, het is van concept tot productiemodel wederom een indrukwekkende prestatie van DaimlerChrysler. Het is een eersteklas ontwerp met een opvallende vormgeving."
"De Chrysler Crossfire is symbolisch voor de fusie tussen Daimler en Chrysler", vervolgt Zetsche. "Het is een uitstekend voorbeeld van wat wij gedisciplineerde frivoliteit noemen. Dankzij de goede samenwerking brengen wij een uiterst gewild voertuig op de markt, waarbij we onze sterke punten combineren en mogelijkheden optimaal benutten."

De Chrysler Crossfire is een lage tweezits coupé met even scherpe als elegante vormen. Onder de fraai vormgegeven, lange motorkap ligt een 3.2 liter V6, 18-kleps, SOHC benzinemotor. Voor de aandrijving van de achterwielen zorgt een volledig gesynchroniseerde handgeschakelde zesversnellingsbak of een vijftraps automatische transmissie. Het motorvermogen bedraagt 160 kW / 215pk, de maximale trekkracht bedraagt 310 Nm.

Begin 2003 zal Chrysler de Crossfire in productie nemen, in de Karmann fabrieken in het Duitse Osnabruck. Karmann is sinds jaar en dag partner van DaimlerChrysler en heeft meer dan honderd jaar ervaring met het produceren van automobielen. Karmann werd opgericht in 1901 en is een vooraanstaande fullservice-leverancier voor verschillende bedrijven in de auto-industrie.

Klassiek design met krachtige uitstraling
Het uitgesproken jeugdig getinte klassieke, heldere design wordt weerspiegeld in de gestroomlijnde, atletische lijnen van het concept. De fraai gewelfde vorm van de motorkap richt de aandacht op het gevleugelde Chrysler embleem en de nieuwe grille.

De Crossfire met zijn koolstofvezelcarrosserie uit één stuk op een volledig aluminium frame roept eerder associaties op met architectuur dan met traditioneel autodesign. Opvallend is het beperkte glasoppervlak, waardoor inzittenden het idee krijgen dat ze zich in een veilige cockpit bevinden. Net zoals bij de Chrysler Atlantic concept car die in 1995 debuteerde, loopt midden over de volle lengte van de Chrysler Crossfire een verhoogde rand, als een soort ruggengraat die het dynamische karakter versterkt en de auto een 'gebeiteld' aanzien geeft. De compacte carrosserie verraadt een laag zwaartepunt; de lange wiel basis van 2606 mm en de grote spoorbreedte
- 1481 mm voor en 1521 mm achter - een hoge mate van stabiliteit.