Ingezonden persbericht

Woede om drugsbeleid omzetten in opvang voor verslaafden

Twintigste etappe van KRO De Wandeling met Nel Beentjes

HILVERSUM, 20020115 -- "Er waren twee Francken, één waar ik stapelgek en één waar ik doodsbang voor was..." Nel Beentjes verliest haar zoon in 1999, hij overlijdt aan aids, pas 29 jaar oud. Op zijn twaalfde raakt Franck aan de drugs; het ontbreken van daadwerkelijke hulp aan verslaafden is volgens Nel de oorzaak dat haar zoon het niet gered heeft. Om daar wat aan te doen heeft ze het initiatief genomen om de katholieke woongemeenschap 'Francasa' op te zetten waar verslaafden kunnen afkicken.

Tijdens de twintigste etappe van het pelgrimspad in KRO De Wandeling praat Lucette Verboven met Nel Beentjes over haar strijd om drugsverslaafden een plek met warmte en liefde te bieden. Naar Italiaans voorbeeld. "In de katholieke gemeenschappen daar heb ik bijzondere dingen meegemaakt. Ik heb verslaafden met blije gezichten zien dansen die twee maanden daarvoor nog in de goot lagen." Ze is woedend op de professionele hulpverlening in Nederland, die haar en Franck jarenlang in de kou heeft laten staan. "Het beleid is er voor een groot deel op gericht om de overlast van junks voor de samenleving te beperken, niet om de oorzaken van verslaving bij de wortel aan te pakken."

KRO De Wandeling volgt in 39 etappes het Pelgrimspad van Amsterdam naar Maastricht. Onderweg ontmoet Lucette Verboven 'gewone' mensen met een herkenbaar en inspirerend verhaal, waarin levenservaring, relaties en spiritualiteit centraal staan.

KRO De Wandeling, vrijdag 18 januari 16.30 uur (HH. op zondag 20 januari 09.30 uur)
Nederland 1



Ingezonden persbericht