Gemeente Axel

zeeuws vlaanderen

REYNAERT-SPEKTAKEL

Vrijdag 18 januari in De Halle in Axel
KOM OOK NAAR GRATIS REYNAERT-SPEKTAKEL

Vrijdag 18 januari vindt s avonds in cultureel centrum De Halle in Axel een culturele avond plaats met als thema het Reynaert-verhaal. Dit Reynaert-spektakel is georganiseerd door de gemeente Axel tot besluit van twaalf maanden voorzitterschap van het intergemeentelijke grensoverschrijdende project Het Land van Reynaert. Het Reynaert-spektakel is vrij toegankelijk voor belangstellenden, vooraf kaarten reserveren is aan te bevelen!

Het Land van Reynaert is een samenwerkingsverband van elf Vlaamse gemeenten, de vzw Tiecelijn-Reynaert en de Zeeuws-Vlaamse gemeenten Axel en Hulst ter promotie van het beroemde dierenepos en de streek waarin het zich afspeelt. Het voorzitterschap rouleert jaarlijks. De gemeente Axel, in de persoon van gemeentesecretaris mevrouw Tineke Luijendijk-Bergwerf, heeft gedurende het afgelopen jaar het voorzitterschap bekleed.

manuscript munchen Het Reynaert-spektakel op vrijdag 18 januari a.s. is een van de activiteiten die georganiseerd zijn ter gelegenheid van het voorzitterschap van Axel in 2001. Tijdens deze culturele avond zal de voorzittershamer officieel worden overgedragen aan de gemeente Beveren. De presentatie van het Reynaert-spektakel is in handen van Sankie Koster. Verder verlenen Piet de Blaeij, Ed Steijns en Ariël Meeusen hun medewerking en verzorgen het Jeugdcentrum Axel en leerlingen van de Marijkeschool enkele optredens.

Mevrouw Luijendijk: We bieden een avondvullend programma met een variatie aan acts waarin jong en oud een eigen interpretatie geeft van het Reynaert-verhaal. Er is zang, dans, muziek, een voordracht, er wordt een stuk van het dierenepos voorgelezen in Axels dialect. Kortom, een culturele avond met voor elk wat wils! Het Reynaert-spektakel begint om 19.30 uur. Kaarten zijn gratis verkrijgbaar bij de receptie in het stadhuis, telefoon 0115-568300.

De aftrap van het Axelse Reynaert-jaar werd in januari vorig jaar gegeven met de aankoop van een beeld van de Zeeuws-Vlaamse kunstenaar Ronny Ivens. Het kunstwerk, dat een plaats kreeg op de hoek van de Walstraat en de Nassaustraat, verbeeldt de scène met de vis die van de kar afvalt. Een ander noemenswaardig initiatief is de Cantecleer-speld: een exclusieve, zilveren reversspeld die vorig jaar is toegevoegd aan het assortiment relatiegeschenken van de gemeente Axel.

Mevrouw Luijendijk: Een van de hoogtepunten van het afgelopen Reynaert-jaar was de studiereis naar Münster, Duitsland. Wij werden erg vriendelijk ontvangen door de burgemeester van Münster in zijn beroemde stadhuis. Een vertegenwoordiging van de raad van bestuur van Het Land van Reynaert bezocht er onder meer het Haus der Niederlände en de Universiteitsbibliotheek, waar een van de twee originele handgeschreven manuscripten bewaard wordt. Heel indrukwekkend allemaal!