18 januari 2002

CG-Raad blij met verlichting Tweede Fase

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) is blij met de verlichtende maatregelen voor de Tweede Fase die vrijdag door het kabinet zijn aanvaard. De maatregelen betekenen een verbetering voor leerlingen met een handicap of chronische ziekte.

De Tweede Fase, oftewel het studiehuis, werd in 1998 ingevoerd in de bovenbouw van Havo en Vwo. Een groep leerlingen kreeg met grote problemen te kampen. Jongeren met dyslexie liepen tegen het grote aantal 'talige' vakken aan. Leerlingen met een chronische ziekte konden vanwege energie-problemen het overvolle programma niet bijbenen. Beide groepen hebben echter wel het niveau om een studie in het hoger onderwijs met succes af te leggen. Ook de Onderwijs Inspectie onderkent dit in haar laatste rapport over de Tweede Fase.

De CG-Raad heeft de knelpunten onder de aandacht gebracht bij de Tweede Kamer. Staatssecretaris Adelmund van Onderwijs heeft in overleg met de Onderwijs Inspectie bekeken welke maatregelen getroffen konden worden. Eén van de maatregelen is het verminderen van de talen. De mogelijkheid voor vrijstelling van bepaalde verplichte vakken en minder examens wordt voor jongeren met dyslexie vergroot. Voor leerlingen die vanwege een chronische ziekte meer dan gemiddeld uitvallen, betekent de maatregelen een verbetering van de mogelijkheid tot het zelfstandig inhalen van de achterstanden die ze oplopen.