Gemeente Wieringen


- Algemene wet bestuursrecht (18 januari 2002)
- Voornemen om kapvergunning te verlenen (18 januari 2002)
- Bouwen en Wonen (18 januari 2002)

- Open haard, wat doet dat met het milieu
Algemene wet bestuursrecht (18 januari 2002)

Op 15 januari 2001 hebben burgemeester en wethouders de volgende besluiten genomen die onder de Algemene wet bestuursrecht vallen:


- Verleende ventvergunning aan A. Schenk voor het op de donderdagen venten met bloemen en planten in 2002 op Wieringen;
- Verleende vergunning aan Voogd Promotions voor het plaatsen van zgn. driehoeksborden voor de kermis te Hippolytushoef.

Iedereen die door de genomen beslissingen rechtstreeks in zijn belang is getroffen kan binnen 6 weken schriftelijk bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Wieringen, Postbus 1, 1777 ZG Hippolytushoef. Wie dit tijdig doet kan bij de President van de Arrondissementsrechtbank te Alkmaar (Sector Bestuursrecht, Postbus 252, 1800 AG Alkmaar) schorsing van deze beslissing aanvragen.

Hippolytushoef, 18 januari 2002
Drs. J. Wittink, secretaris
J.G.A. Baas, burgemeester

Voornemen om kapvergunning te verlenen (18 januari 2002)

Burgemeester en wethouders van Wieringen zijn voornemens kapvergunning te verlenen aan:

- de heer R.T.B. Visser, Gemeenelandsweg 8 te Hippolytushoef voor 7 populieren in de voortuin.
Bedenkingen tegen het voornemen kunt u schriftelijk vóór 2 februari 2002 indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders van Wieringen, Postbus 1, 1777 ZG Hippolytushoef.

Hippolytushoef, 18 januari 2002
Drs. J. Wittink, secretaris
J.G.A. Baas, burgemeester

Bouwen en wonen (18 januari 2002)

Ontvangen bouwaanvragen

ontvangen 14 januari 2002:

- het veranderen/vergroten van een snack-kiosk met een serre, op het perceel Westerlanderweg 25a;

- het veranderen/vergroten van een aanbouw op het perceel de Dentele 9b.

Bovenstaande aanvragen kunnen worden ingezien tijdens openingstijden van het gemeentehuis bij de afdeling Grondgebiedzaken (artikel 41 van de Woningwet). Voor meer inlichtingen kunt u zich wenden tot de afdeling Grondgebiedzaken, de heer M. Bootsma, 0227-594396.

Hippolytushoef, 18 januari 2002
Drs. J. Wittink, secretaris
J.G.A. Baas, burgemeester

Open haard, wat doet dat met het milieu?

Ongeveer één op de vijf woningen in Nederland heeft een houtkachel of een open haard. Kachels en open haarden kunnen luchtvervuiling geven en daardoor overlast voor omwonenden veroorzaken. Onder optimale omstandigheden (veel zuurstof en een hoge temperatuur) en bij het gebruik van schoon hout als brandstof, vindt er een volledige verbranding plaats. Toch komen ook bij volledige verbranding onder andere de volgende vervuilende stoffen vrij:

- kooldioxide (draagt bij aan het broeikaseffect);
- in mindere mate stikstofoxide (één van de veroorzakers van zure regen);

- zwaveloxiden (verzurend en schadelijk voor planten en dieren). Bij onvolledige verbranding komen veel meer schadelijke stoffen vrij, zoals koolmonoxide, koolwaterstoffen en dioxine. Onvolledige verbranding wordt herkend aan een oranje of gelige, instabiele vlam en een grijze of zwarte rook uit de schoorsteen.
Onvolledige verbranding ontstaat bij onvoldoende luchttoevoer, te weinig ventilatie, een slechte installatie of door een te lage verbrandingstemperatuur.

Sfeer
Een open haard is er vooral voor de sfeer. De meeste warmte verlaat het huis via de schoorsteen. Een echte houtkachel geeft veel meer warmte; zon 60 75% van de gebruikte energie wordt benut voor het verwarmen van de ruimte. Soms wordt voor een houtkachel de term allesbrander gebruikt. De naam suggereert dat in dit type kachel alles verbrand kan worden. Dat is niet het geval. In feite zijn deze kachels alleen geschikt voor hout of kolen. De belasting voor het milieu van een open haard of houtkachel is sterk afhankelijk van de gebruiker. Een goede installatie en een goede manier van stoken beperken de overlast en de uitstoot van vervuilende stoffen.